Ole Bjørn Rustad har flyttet fra Rjukan til Larvik, på grunn av det han selv beskriver som en «veldig ålreit jobb».

Den jobben er psykolog i Larvik kommunes barne- og ungdomstjenester.

– Vi er et team på fire psykologer som jobber i denne tjenesten og vi arbeider med å fremme psykisk helse, og forebygge psykisk uhelse, hos barn, unge og familier i Larvik kommune. Vi arbeider med barn, unge og omsorgspersoner direkte, sammen med andre fagpersoner som også møter barna, samt på et systemnivå. Jeg trives godt i en variert hverdag, i en veldreven tjeneste og med dyktige kollegaer. Det er givende og meningsfullt å bidra i andres utvikling ved å bruke meg selv og faget mitt, sier Rustad.

Men Rustad har ikke bare ny jobb. Han hopper også rett ut i den offentlige meningsutvekslingen med en fast spalte i Østlands-Posten.

Første tema ut er intet mindre enn lykke.

– Ikke vær perfekt

– Hva er det som gjør oss lykkelige?

– Vi mennesker har noen grunnleggende behov vi må få dekket. Det er viktig å sove nok, spise sunt, oppleve trygghet, tilhørighet og sosial anerkjennelse, og nå mål og delmål. Balansen mellom positive og negative følelser er også viktig. Følelser er viktige signaler som forteller oss hva som er bra eller dårlig for oss, og det hjelper ikke å unngå dem. Man kommer langt hvis man gir seg selv rom for å ikke være perfekt, sier Rustad.

 

De aller fleste forbinder høytiden vi går inn i med lykke. Men langt fra alle, heller ikke de minste:

– Noen barn kan av ulike årsaker grue seg til jul, og da håper jeg at vi alle tar et ansvar i å trygge disse barna. Å vise måtehold med alkohol er et generelt godt tips. Barn trenger varme og kontroll. Omsorgsfulle og tydelige rammer. Barna trenger at de voksne er både større, sterkere, klokere og god. Ansvarlige voksne som evner å se barnas behov og perspektiver. Bruk julehøytiden til å vise at dere bryr dere om de minste, del glede og felles fokus i lek, sier Rustad.

– Og husk at det er veldig forståelig om de blir utålmodige før gaveoppakkinga!