OSLO (Nettavisen): - Midt i blant oss har vi naboer, venner og kolleger med en forventet levealder 20 år kortere enn resten av befolkningen. Det er på nivå med situasjonen i Liberia, Kenya og Kongo. Dette er den største sosiale ulikheten i vårt land, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i sin sykehustale tirsdag og lovet fortsatt prioritering av psykisk helse og rusbehandling.

Færre på venteliste

Høie kunne i talen liste opp flere ting han og regjeringen er fornøyd med på helsefeltet. Ventetiden for behandling i helsevesenet har gått ned. Det er 25.000 færre som venter på behandling i år enn på samme tid i fjor, en nedgang på 9 prosent.

- I vårt første år i regjering økte pasientbehandlingen dobbelt så mye som i den forrige regjeringens siste år, sa Høie.

Men på ett viktig punkt er det mye som gjenstår, ifølge helseministeren. Det gjelder rusfeltet og psykiatrisk helse.

Betydelig kortere levealder

Undersøkelser fra Sverige, Finland og Danmark viser at menn og kvinner som har vært sykehusinnlagt med en psykiatrisk diagnose har henholdsvis 20 og 15 års kortere levealder enn resten av befolkningen. Overdødeligheten er å finne hos alle psykiatriske diagnosegrupper og er høyest hos dem med rusmiddelavhengighet, skrev Tidsskrift for den norske Legeforening.

- Dette er den største sosiale ulikheten i vårt land. Nettopp derfor er vi opptatt av å prioritere behandlingen til disse gruppene, sa Høie og beskrev en situasjon der denne pasientgruppen ikke får tilstrekkelig hjelp til sine kroppslige sykdommer.

Opptrappingsplan

Høie peker på at regjeringen har lagt fram en opptrappingsplan som Stortinget skal behandle denne våren og sa de har hatt gode diskusjoner med samarbeidspartiene KrF og Venstre.

De neste fem årene kommer det en økning på rusfeltet på 2,4 milliarder kroner, en en økning der hovedsatsingen kommuner i kommunene, blant annet for å lykkes bedre med ettervern for denne pasientgruppen.

I 2015 innførte departementet regelen om at sykehusene skal prioritere rus og psykisk helse, med høyere vekst enn for somatikk. Ifølge Høie virker regelen på den måten at den påvirker sykehusenes prioriteringer.

Han mener den stort sett ble oppfylt når det gjaldt rusbehandling i fjor, men at den ikke er godt nok oppfylt innen psykisk helsevern.

Asylstrøm og eldrebølge

I sin årlige sykehustale snakket Høie også om økt innvandring, eldrebølgen og raskere befolkningsvekst og sa dette stiller velferdssystemet overfor store utfordringer.

- Vi kommer til å bli flere, kanskje er vi én million flere i 2030. Og vi lever lenger. Om 15 år er det over dobbelt så mange av oss som er over 70 år. Disse utfordringene krever endringer, sa Høie ifølge NTB.

- Dette er en virkelighet vi er nødt til å tilpasse oss, konkluderte han.