Endret: 15. februar 2016
Ung nedstemt jente

Jævlig å være ung - før og nå

Jævlig å være ung - før og nå

80-tallsboka «Å være ung er for jævlig» om Christiane F. har en tittel som ville passet godt også i dag, men av nye grunner.

Jeg husker at jeg en gang leste en boka Å være ung er for jævlig. Den ble skrevet tidlig på åttitallet. Dette er historien om Christiane F. som var «fanget i prostitusjonen og rusens vold». Sterk og ubehagelig lesning. Slike skjønnlitterære bøker for ungdom skrives ikke i dag. I dag kan man lese om dette i lærebøkene på skolen, at slik var verden en gang i tida.

Forferdelig «gammeldags»

Jeg har en sønn på 18 som holder på å skrive særemne om blant annet denne boka. Hans leseropplevelse var totalt annerledes enn min. Var det bare fordi han er gutt og jeg var jente? At jeg var i en annen type sosial sammensetning enn han? Nei, det tror jeg ikke. Vår sosiale status og omgangskrets kunne minne mye om hverandres. Jeg kom til at det måtte være noe annet, og kanskje bare ikke en ting, men flere. Det første, og mest åpenbare er selvfølgelig tiden. Boka er skrevet for 30 år siden. Mye har endret seg siden da, måten å skrive på, slang og uttrykk, kleskoder. Ludvig syntes mye av innholdet i boka var forferdelig «gammeldags».

Var fjernt fra vår virkelighet

Den aller viktigste endringen tror jeg er at temaene man er opptatt av, og oppveksten til dagens unge er ganske annerledes enn den var da jeg var ung. Selv om boka beskriver et miljø i Tyskland, var temaet like viktig her hjemme i Norge. Ambjørnsen skrev omtrent samtidig «Døden på Oslo S». Rus og prostitusjon var i hvert fall noe man ikke så, eller visste noe særlig om. Det var fjernt fra de fleste ungdommers virkelighet og dagligliv. Man visste bare at de som drev med sånt holdt til nede på «plata» ved Oslo S, og sto med der med knekk i knærne og ikke hadde noe annet sted å gjøre av seg. Vi visste at dette stort sett var unge mennesker som kom fra forferdelige hjem, der foreldrene gjerne var misbrukere og prostituerte selv. Barn som hadde blitt mishandlet på det groveste, både fysisk og psykisk.  Dette var ungdommer veldig få av oss kunne assosiere seg med.

Vanlig blant vellykket ungdom

Vel finnes det dessverre unge mennesker som havner på de verste stedene man kan tenke seg i dag også, men det største problemet er at rus har blitt en nærmest «naturlig» - og helt vanlig del av ungdomskulturen, og kanskje spesielt blant såkalt «vellykket ungdom». De ungdommene som bor i flotte, store hus og får egen splitter ny bil til 18-årsdagen. De som har foreldre med tykk lommebok, hytte på fjellet og hus i Spania. Ungdommer som gjør det bra på skolen, men som ikke får spesielt mye oppmerksomhet hjemme fordi mor og far er opptatt med egen karriere og selvrealisering. Der barna er en del av det man «skal og bør ha» for å framstå som totalt vellykket. Mange barn blir oppdratt av nannyer, og ser knapt foreldrene sine annet enn i helgene. Når barna blir eldre, ses man kanskje ikke da heller, fordi mor og far må «slappe av litt» på hytta med gode venner, og da er det like greit at ungdommen blir hjemme og «koser seg»! Det blir gjerne mange og voldsomme «alenehjemmefester» i store hus!

Foreldre uten tid og overskudd

Det forventes også at man skal gjøre det bra på skolen, være pen og populær. Det er viktig med «likes» og popularitet på sosiale medier. Å bli kjendis er den største drømmen for mange. Det spiller ingen rolle hvordan man blir kjent. Det viktigste er å «bli sett» og beundret.  Ungdommene kjemper desperat om oppmerksomhet og aksept, ikke bare fra jevnaldrende men også fra ukjente som kan bekrefte dem. Dette er altså ungdommer som har hatt foreldre som verken slår, bruker ukvemsord eller benytter psykisk terror som ledd i oppdragelsen. Dette er foreldre som bare ikke har tid og overskudd til egne barn!

Jeg lurer på om tittelen «å være ung er for jævlig» hadde passet til en bok skrevet om problemene dagens ungdom sliter med?

Egentlig er jeg ikke i tvil. Svaret er JA! Den største forskjellen er nok at enda flere ungdommer vil kunne assosiere seg med overskriften og innholdet i en sånn bok!!

Kommenter:

Mer om

blogg barn.og.unge

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen