I snekkerverkstedet på kommunens aktivitetssenter for personer med psykiske lidelser, er det stor aktivitet hver mandag.

Kjempemoro

Da kommer Ottar Olavsen og Per Andreassen fra Halden treskjærerforening og veileder brukerne på senteret i treskjæring.

– Det er kjempemoro. Artig å se at man får det til etter hvert som man holder på, sier Sonja Svendsen.

Hun liker å lage ting og holde på med hendene, og har et eget hobbyrom hjemme.

– Jeg driver med perlebrodering, strikking, hekling og gipsstøping, for å nevne noe. Men treskjæring har jeg aldri prøvd før, så jeg var veldig glad for at Torbjørn (Helgesen, avdelingsleder på aktivitetssenteret) sa ja da jeg foreslo det, sier hun.

– Vi er heldige

Glade for tilbudet er også Siv Sørgaard, Berit Andersen og Ronny Chetkowski. De møter trofast opp på mandager for å arbeide med treemnet sitt.

– Vi lagde først et dørskilt. Nå holder vi på med veggur. Deretter skal vi lage spekeskinke og ostehøvel. Per og Ottar kommer hit gratis, og så betaler vi for materialene vi bruker, forteller Chetkowski.

– Vi er utrolig heldige som har Per og Ottar. Det er fantastisk at de stiller opp gratis, sier Berit Andersen.

Et treskjærerkurs koster 1200 kroner og går over åtte dager. På aktivitetssenteret er det ingen som har planer om å gi seg.

– Dette er så moro at jeg ikke kommer til å stoppe. Noen ganger har jeg lyst til å gi opp fordi det er vanskelig, men så går det fem minutter, og så har jeg lyst til å fortsette. Jeg har bare vært borte én gang, sier en av kursdeltakerne.

 

Plantemønster

Treskjærerforeningen var ikke i tvil om de skulle stille opp da henvendelsen fra aktivitetssenteret på Bergheim kom.

– Vi sier ikke nei når noen har lyst til å lære om treskjæring. Dessuten er dette en annen gruppe mennesker enn vi har holdt kurs for tidligere, så vi ville gjerne hjelpe til, forteller Olavesen.

– Mønsteret vi skjærer ut er fra planten akantus som vokser i Sør-Europa, Asia og Afrika. Den har for Norges vedkommende spilt en særlig rolle i folkekunsten siden begynnelsen av 1700-tallet og finnes blant annet på stavkirker, forteller Andreassen.

– Et viktig bidrag til senteret

Avdelingsleder Torbjørn Helgesen setter stor pris på at treskjærerforeningen stiller opp for brukerne på aktivitetssenteret.

– Dette er et viktig tilskudd til tilbudet vi kan gi brukerne våre. Det har selvfølgelig med økonomi for senteret å gjøre, men også med åpenhet og normalisering for brukerne, sier han.

Forslaget om treskjæringskurs kom på et av senterets husmøter, som er en arena hvor brukerne kan komme med tilbakemeldinger og ønsker.

– Brukermedvirkning er viktig. Det vil si at brukerne er med på å utforme og ta ansvar for de aktivitetene som iverksettes, sier avdelingslederen.

 

– Det er fantastisk

De ansatte prøvde først å få til noe på egen hånd, men det viste seg å være vanskelig.

– Vi henvendte oss derfor til Halden treskjærerforening, og de sa ja. Det er fantastisk, konstaterer Helgesen.

Det er tydelig at både brukere og kursledere setter pris på aktiviteten og samværet. Stemningen er god, og latteren sitter løst.

– Det er en flott gjeng å være sammen med, sier Per Andreassen og Ottar Olavesen fra treskjærerforeningen.

– Vi har hatt tilbudet siden november, og nå er det snakk om at vi skal utvide til to dager i uka, sier Helgesen.