Sunnmørsposten har over flere saker belyst at viktige investeringsprosjekt i psykiatrien i Ålesund er skrinlagt, og at Helse Møre og Romsdal sitt stramme budsjett i stedet fører til at klinikk for psykisk helsevern må kutte 10 millioner for å komme i mål.

Organisasjonen Mental Helse Møre og Romsdal mener dette er løftebrudd og svik overfor pasienter i psykiatrien.

– Stortinget lovet ny og forsterket innsats innen psykiatri og rus. Satsningen på psykisk helsearbeid skulle være større enn på det somatiske. I stedet skal det nå skjæres ned med 10 millioner kroner på psykisk helsevern i Møre og Romsdal, heter det i en pressemelding fra styret.

Organisasjonen frykter at nedskjæringene fører til «billige» og kortvarige behandlingsmetoder med økt medisinering og mindre tid til samtale og kvalitativ god behandling.

– Vi er urolig over at økning i ventetid for behandling nødvendigvis vil medføre flere tvangsinnleggelser av voksne, og i verste fall økning i selvmord. Kutt i årsverk og tilbud ved distriktspsykiatriske senter (DPS) vil ramme de ambulante team, noe som vil føre til flere tvangsinnleggelser, konkluderer leder Laila Helene Langerud i Mental Helse.

Organisasjonen hevder at kuttene går ut over både kvalitet og pasientsikkerhet.

De mener at reduksjonene skjer i en tid med sterkt økende arbeidsledighet som ved langvarighet kan medføre økning i psykiske problem, og rusproblem, noe som nødvendigvis vil påføre barn og unge helseskade.

Et annet viktig moment er økt tilflytting av flyktninger som har store behov for psykiatrisk hjelp.

– Nedskjæringene som nå skjer innen psykiatrien står i sterk kontrast til lovnaden om høyere vekst innen psykisk helsevern og rusbehandling enn for somatikken. Med så store kutt, ser vi for oss kamp om ressursene mellom behandlingstilbudene, det er pasientene som må betale prisen for dette, mener styret.

Mental Helse reagerer også på at utviklingsprosjektet i Ålesund blir skrinlagt. Dette prosjektet skulle bedre situasjonen for akutt- og sikkerhetspsykiatri. Totalt sett vil situasjonen bli ytterligere forverret som følge av at det ikke blir noe av prosjektet.

– Klinikksjefen uttaler at behandlingssituasjonen er god og stabil, og er bedre enn for ett år side - men har pasienter og brukere blitt spurt om dette? spør styret.