MÅLSELV: Torsdag kom gladbeskjeden fra Bufdir og gruppelederne Bente Bjørnås (Frp) og Martin Nymo (H) er selvsagt glade for tildelingen;

- Mange barn og unge opplever å falle utenfor samfunnet fordi de vokser opp i en familie med dårlig økonomi. Det er skambelagt, og et problem barn ofte skjuler for omgivelsene sine, påpeker de to.

Får over en halv million kroner til å bekjempe fattigdom Lenvik kommune har fått over en halv million kroner fordelt på fem ulike poster til å bekjempe fattigdom. 233.000 kroner

Dette har regjeringen gjort noe med og tatt initiativ til at alle barn, uavhengig av foreldrenes økonomi, skal ha mulighet til å delta i minst èn organisert fritidsaktivitet sammen med andre - derav fattigdomsmidlene.

I 2016 bevilger regjeringen totalt 164 millioner kroner. Av disse får Målselv kommune tilsammen kr. 233.750 fordelt på Midt-Troms Friluftsråd og Målselv kommune.

- Denne hyggelige beskjeden kommer fra Bufdir i dag, torsdag, og midlene skal brukes på ferie -og fritidsaktiviteter for barn og unge, sier de begge.

- Utjevne forskjeller

Dette synes gruppelederne i Målselv er fantastisk flott.

- Det gjør at alle barn og unge i kommunen får muligheten til å delta på organiserte ferie -og fritidsaktiviter. Eksempler på dette er kulturelle aktiviteter, friluftsliv og andre meningsfulle ferieaktiviteter, forklarer Bjørnås.

- Vi ser helt klart at dette vil utjevne forskjeller mellom barn og ungdom som vokser opp i Målselv avslutter Nymo.

Kommunenes frie inntekter er i budsjettene for årene 2014, 2015 og 2016 er styrket med totalt 677,7 millioner kroner begrunnet i satsing på helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

Tilskuddsordningen til oppfølging av barn av psykisk syke og barn av rusmisbrukere er styrket til 23,5 mill. kroner i 2016. Det er en satsing bygd på erfaringene fra Modellkommuneforsøket.

STOLT Tonje Lavik, rådgiver ved Fpu sitt hovedkontor i Oslo er stolt over tildelingene. Foto: Privat

- Stolt av tiltakene

Tonje Lavik er glad for at det tildeles såpass mye midler til å bekjempe barnefattigdom. I dag er hun rådgiver ved Fpu sitt hovedkontor i Oslo.

- At foreldrene er i arbeid er den viktigste faktoren for å unngå at barn vokser opp i fattigdom. Derfor er det viktig med et trygt og fleksibelt arbeidsmarked som sikrer lav arbeidsledighet og høy sysselsetting. Det skal lønne seg å jobbe, sier hun og legger til:

- Mange barn og unge opplever i dag å falle utenfor samfunnet nettopp fordi de vokser opp i en familie med dårlig økonomi. Det er et problem da mange barn ofte skjuler omgivelsene sine. Derfor er jeg stolt av de tiltakene regjeringen nå setter i gang med.

Regjeringen har nå, ifølge henne, tatt initiativ til at alle barn, uavhengig av foreldrenes økonomi, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst en organisert fritidsaktivitet sammen med andre barn.

- Den nasjonale tilskuddsordningen mot barnefattigdom er styrket med 23 millioner kroner i 2016, totalt om lag 164 millioner kroner i 2016. Halvparten av midlene har gått til private og frivillige instanser. Tilskuddsordningen gjør det mulig for flere barn og unge å delta i fritidsaktiviteter, og til å dra på ferie. Det er et klart signal på at regjeringen tar tak der det trengs, sier hun avslutningsvis.

Så mye får kommunene i Midt-Troms:

  • Bardu kommune: 88.750 kroner

  • Dyrøy kommune: 168.750 kroner

  • Lenvik kommune: - 463.750 kroner

  • Målselv kommune: 143.750 kroner

  • Salangen kommune: 340.000 kroner

  • Sørreisa kommune: 168.750 kroner

  • Torsken: Kommune: 93.750 kroner