Endret: 29. april 2016
Hender

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Det handler om å dele

Det handler om å dele

-Jeg er overbevist om at det bare er gjennom å dele erfaringer og tanker med andre at man virkelig kan forstå og se at man aldri er alene, at man hører til, skriver napha.no-blogger Rigmor Galtung.

Jeg har en god venn, en veldig god kamerat. Han er riktignok både coach og veileder av yrke, men for meg er han bare Peder, en mann med ukuelig optimisme og positiv livsanskuelse. En som klarer å trekke noe konstruktivt ut av de verste scenarioer. En som alltid er der for meg, både i «gode og onde dager». Han er på ingen måte en guru som bare holder «hallelujataler», og derav kanskje blir overfladisk og lite menneskelig. Han er i aller høyeste grad en fyr som ser når ting er galt, også sine egne tilkortkommenheter. Han tar alt på alvor, men grunnholdningen hans er entusiasme og positivitet. Han «koser seg ikke med misnøye», men leter etter det misnøyen ivaretar, og ser på det å ikke mestre eller ha det vondt som en utmerket sjanse til å lære.

Tåler hele meg

Når jeg sitter og sutrer, har det tøft eller begynner å kjenne «mørket» komme, så er ikke han den som blir stresset og vil «fikse meg». Han anerkjenner mørket, og ikke minst - han ser meg! Han blir ikke redd eller borte når jeg blir deprimert, noe som jo kan skje. Tvert imot, han blir enda mer tilgjengelig. Sist jeg var syk, var han «irriterende» tilstede. Jeg isolerer meg fra omverdenen i stor grad, men han tok ikke nei for et nei. Han møtte opp på sykehuset og ringte og ringte. La igjen beskjeder og ga aldri opp. Da det hele var over, skammet jeg meg veldig fordi jeg hadde avvist ham i så lang tid. Jeg hadde svart på omsorgen hans med å stenge ham ute. Peder anerkjente mine følelser, men sa: Jeg er like glad i deg fremdeles jeg Rigmor. Han «tåler» hele meg.

-Viser at du er glad i meg

Av og til sier jeg det til ham: Du, det er jo ikke noe hyggelig for deg at jeg alltid driver og klager så fælt!

«Det er absolutt fint at du deler», svarte han. «Det er gjennom å dele også vanskeligheter, at man viser at man er et menneske. Du har så mange flotte kvaliteter Rigmor, så det er egentlig fint at du også har noe du sliter med. At du deler viser at du er glad i meg, og stoler på meg, og det trenger du på ingen måte å skamme deg over. Jeg blir i hvert fall veldig glad.»

Jeg tenker at jeg er veldig heldig som har en sånn venn, og jeg ønsker å være en sånn venn jeg også. Jeg vil veldig gjerne at alle skal få en sånn venn!

Egen sårbarhet

Hvis vi klarer å anerkjenne alt ved et annet menneske, både det de får til og de positive egenskapene, men også det som ikke fungerer så godt, tror jeg det blir lettere å dele. Hvis man ikke deler, får man heller ikke så mye tilbake. Forsøk på å holde en fasade gjennom å holde tilbake sin egen sårbarhet, vil alltid på et eller annet tidspunkt slå tilbake på en selv. Ingen ønsker å betro seg til, eller være ærlig og oppriktig mot et menneske som ikke deler noe av seg selv.

Jeg er overbevist om at det bare er gjennom å dele erfaringer og tanker med andre at man virkelig kan forstå og se at man aldri er alene, at man hører til. Vi er alle egentlig små, skjøre, men også fantastiske skapninger i en tidvis hard og kald verden, både den vi har på innsiden og den vi forholder oss til der ute hver dag!

Kommenter:

Mer om

blogg

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen