Narvik kommune har fått tilskudd til kommunalt rusarbeid over statsbudsjettet.

Til sammen mottar kommunen inntil 3.000.000 kroner.

Kommer godt med

Enhetsleder ved Rus og Psykiatri i Narvik kommune, Mette Nygård, sier til Fremover at midlene blir tatt imot med åpne armer.

– Dette er nærmest alfa omega for oss. Det betyr i alle fall utrolig mye for oss og for alle brukerne våre, sier Nygård.

I dag har enheten for Rus og Psykiatri rundt 160 brukere med kjent rus og/eller psykiske helseplager. Disse skal nå få et bedre tilbud, mener Nygård.

– Det de aller fleste brukerne melder fra om er viktigheten ved å ha en meningsfylt hverdag. Dette er noe de opplever som en utfordring. Nå har vi fått midler til at noen skal jobbe med å skape aktivitet. Vi er ikke i tvil om at det kan være med på å hjelpe brukerne til å oppleve en mer meningsfylt hverdag, fortsetter Nygård.

Saken fortsetter under bildet

 

Brukermedvirkning

I kommunen er det tre brukermedvirkere i sving.

Esben Haldorsen, Siv-Elin Reitan og Rita Østnes er alle ansatt i brukerorganisasjoner og tilknyttet kommunen - dét er unikt for landet, ifølge enhetslederen.

Nå får brukermedvirkningen 736.000 kroner.

– Dette gjør at brukerne får et bredere tilbud og ikke minst gir det folk en mulighet til å komme seg ut i lønnet arbeid gjennom tiltakene som har fått støtte, påpeker Reitan.

Siden september 2015 ble de tre stillingene opprettet og tilknyttet kommunen.

Nå håper de på at de får fortsette i årene som kommer.

– Kommunen er en kommune som ligger foran mange andre i landet i forhold til å involverer brukerne og brukerorganisasjonene. Vi er veldig glade for at dette blir tatt på alvor i Narvik, avslutter Reitan.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Disse mottar tilskudd:

Tiltak 1: LAR og STYRK med 1.064.00,-. Videreføring av eksisterende tiltak på Værket Værested (lavterskelkafé) samt Oppfølgningstjenesten i form av to stillinger.

Tiltak 2: Brukermedvirkning med 736.000,-. Videreføring av stillinger til brukermedvirkning i samarbeid med Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RiO) og Marborg.

Tiltak 3: Aktivitet i boligene med 600.000,-. Nytt tiltak for å styrke aktivitetstilbudet til brukerne under 25 år som bor i tilrettelagte boliger innen rus og psykisk helse.

Tiltak 4: Arbeids- og skoleoppfølger med 600.000,-. Nytt tiltak for å jobbe målrettet opp mot brukergruppen slik at den kan etableres varige arbeidsplasser for brukere i målgruppen.