– Nordmenn er reddest i Norden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av ti nordmenn oppgir at de har en overdreven, irrasjonell frykt. Nesten seks av ti mener at denne frykten påvirker hverdagen og hindrer dem i å gjøre forskjellige aktiviteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av oss ser på edderkopper som kule nyttedyr som gumler i seg andre insekter vi ikke vil ha innendørs. Enkelte har store taranteller som kjæledyr hjemme og følger fascinert med når dyret krabber bedagelig rundt på skulderen. For andre er det nok å høre sangen «Lille Petter Edderkopp» til å kjenne både gåsehud og angst komme snikende.

Analyseselskapet YouGov har på vegne av Samsung gjennomført en nordisk undersøkelse som ser nærmere på hva nordmenn, svensker, dansker og finner er mest redde for og hvor mye frykten påvirker oss i hverdagen.

Les også: Fryktløs jente leker med edderkopp på armen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Edderkoppskrekk? Ikke se dette!

Over halvparten ønsker hjelp

Fobi er en ekstrem frykt som ikke står i forhold til situasjonen, der ønsket om å unngå eller flykte er overhengende. Selv om mange har en eller flere irrasjonelle eller uforklarlige redsler, regnes det bare som fobi og en psykisk lidelse dersom angstreaksjonene virker hemmende i dagliglivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettopp frykt er et hinder i hverdagen for mange nordmenn, skal vi tro den ferske undersøkelsen fra Samsung. Fire av ti sier de har en overdreven, irrasjonell frykt, noe som kan fremkalle panikkangst, usikkerhet og negative følelser. Dette er ti prosent flere enn i Sverige, ni prosent mer enn Finland og tretten prosent mer enn danskene.

Les også: Dette er alle høydereddes mareritt

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Høydeskrekk? Ikke se her!


Hele seks av ti nordmenn med irrasjonell frykt mener at denne frykten har hindret dem i å gjennomføre ulike aktiviteter én eller flere ganger. Samtidig oppgir over halvparten at de ønsker hjelp til å legge den bak seg.

Les også:

Topp tre fobier

Undersøkelsen, som er gjennomført blant over 4.000 respondenter over 18 år i hele Norden, viser at 46 prosent av de spurte nordmennene er redd for slanger. Høydeskrekk og haifrykt kommer på delt sølvplass med 33 prosent, tett etterfulgt av 32 prosent oppslutning rundt edderkopperfobi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frykt er en ubehagelig følelse som oppstår når vi oppfatter en trussel eller fare, på tross av om den faktisk er der eller ikke, forteller psykolog Stefan Deak i en pressemelding.

– Angsten som den irrasjonelle frykten fremkaller, kan behandles. Gjennom kognitiv atferdsterapi – å eksponere individer for objektet eller situasjonen som oppleves som ille, og la dem gradvis lære seg å tolerere og håndtere den - er det mulig å overvinne frykten.

Les også: Gutta hyler til når de ser hva som skjuler seg i treet

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Hun skulle holdt god avstand til denne slangen

Skal kurere edderkoppskrekk på tre timer

To av ti nordmenn opplyser at de har unngått sosiale sammenhenger som følge av frykt. Samtidig oppgir over halvparten av nordmenn med irrasjonell frykt at de hadde våget å ta et oppgjør med frykten dersom det ble premiert med kurering.
Det er hjelp å få dersom du er plaget av en fobi du ikke er i stand til å håndtere selv. Tar du kontakt med din fastlege, kan vedkommende ordne en henvisning til en godkjent behandler. Men det kan også være hjelp å få i den virtuelle verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske selskapet Mimers har i samarbeid med Samsung utarbeidet appen Itsy som er bygget på kognitiv atferdsterapi. Appen er som navnet tilsier rettet mot de med frykt for Petter Edderkopp og skal ifølge en fersk pressemelding fra Samsung kurere edderkoppfrykt på tre timer.

VIDEO: YouYube-stjernen går bersekt under edderkopp-triks

VIDEO: Se mektige Jostedalsbreen fra fugleperspektiv, hvis du orker

VIDEO: Her svømmer hun med hvithaien