KVINNER MINST TILFREDSE: Kvinner under 40 er minst tilfredse med tilværelsen.
KVINNER MINST TILFREDSE: Kvinner under 40 er minst tilfredse med tilværelsen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:43
Kvinner under 40 år er minst fornøyde med livet. Det viser en undersøkelse fra Sentio Research, der folk er spurt hvor tilfredse de er med tilværelsen her og nå.

I gjennomsnitt sier 72 prosent av de spurte at de er tilfredse. Blant kvinner i 30-årene sier om lag 67 prosent det samme, mens blant kvinner over 50 år er det omlag 80 prosent som oppgir at de er tilfredse.

Perfeksjonspress
- Det er kanskje ikke så overraskende, selv om forskjellene mellom yngre og eldre, kvinner og menn er små her i Norge. Vi ser ofte at kvinner, særlig yngre kvinner, sliter med psykiske plager, som bekymring og angst, og lavere tilfredshet i unge år, sier psykolog og lykkeforsker ved Folkehelseinstituttet, Ragnhild Bang Nes.

Hun viser til at mange kvinner, særlig de yngste, opplever et press fra alle kanter, som igjen kan føre til bekymringer, stress og nedstemthet.

- Vi vurderer jo hvor fornøyde vi er med oss selv og livet ut fra de forventninger vi selv har og hva andre forventer. Og det er klart at forventninger, særlig til yngre kvinner i dag, er preget av smale perfeksjonskrav og suksessidealer. De skal være både veltrente, vakre, velkledde og utrolig skarpe og briljere både sosialt og i skole og jobbsammenheng. Mange unge jenter oppgir at forventningene og perfeksjonsidealene er veldig hemmende og skaper mye stress, sier Bang Nes.

Hun sier alt fokuset på slike ytre faktorer ikke er særlig psykisknæringsgivende. 

- Betoning nettopp av ytre fasade og materielleverdier har ofte negative konsekvenser som kan føre til både redusertlivskvalitet og økning i psykiske plager. Perioden med småbarn, jobb og stadige tidsklemmer ser også ut til å redusere livstilfredshetblant norske  kvinner, særlig for de somer alene, forklarer psykologen. 

Kvinner sliter mer enn menn
Og det er forskjeller mellom kvinner og menn. I Sentios undersøkelse sier om lag 67 prosent av kvinner i 30-årene at de er tilfredse med tilværelsen her og nå, mens 74 prosent av menn i samme alder sier de er tilfredse.

- Vi ser i norske datakilder og også internasjonale at kvinner fra puberteten av sliter mer enn menn med depresjon, stress og bekymring, sier Bang Nes.

Vi har ingen fullgode forklaringer på disse kjønnsforskjellene, sier forskeren.

- Det er sannsynligvis en rekke faktorer som spiller inn. Men det at vi finner dette på tvers av kulturer tyder på at det er en del biologi involvert. Samtidig vil faktorer som samfunnsforhold, kjønnsmønster, kultur og forventninger ha mye og si, forklarer Bang Nes.

- Gode kår for de eldste
Forskeren tror det at de eldste kvinnene i undersøkelsen oppgir å være mest tilfredse med tilværelsen kan være et tegn på at det er gode kår for eldre i Norge.

- Det er vanligvis ikke så store forskjeller i tilfredshet på tvers av alder i Norge. I Norge og skandinaviske land ser vi en stabilitet i tilfredshet på tvers av alder og nesten en økning i eldre år. I østeuropeiske land, som Bulgaria, ser vi snarere en kraftig reduksjon i hvor tilfredse folk er med livet med økende alder. Det er trolig vanskeligere å bli gammel der enn her, sier Bang Nes. Hun mener bedre helse, bedre økonomi og gode velferdsordninger betyr mye for livstilfredshet.