Stangehjelpa hjelper mange flere og bedre enn før. -For å komme hit har vi vært igjennom en krevende prosess, som er mer radikal enn hva mange forstår, skriver leder Birgit Valla.
-SER BARE RESULTATENE: -Statsråden var begeistret etter besøket, og uttalte at slik burde man arbeide flere steder i landet. Det synes vi er veldig bra, men samtidig blir jeg nervøs. Fordi Bent Høie, i likhet med de som tar imot hjelp fra oss, ser bare resultatene og hva vi har utviklet oss til å bli, skriver Birgit Valla. FOTO: Are Stenfeldt-Nilsen.
-SER BARE RESULTATENE: -Statsråden var begeistret etter besøket, og uttalte at slik burde man arbeide flere steder i landet. Det synes vi er veldig bra, men samtidig blir jeg nervøs. Fordi Bent Høie, i likhet med de som tar imot hjelp fra oss, ser bare resultatene og hva vi har utviklet oss til å bli, skriver Birgit Valla. FOTO: Are Stenfeldt-Nilsen.
For et par uker siden fikk vi vise oss frem for selveste helseminister Bent Høie. Vi gjorde vårt ytterste for at han, i likhet med de som oppsøker oss for å få hjelp, skulle få en autentisk «Stangehjelpa –opplevelse».
Det har alltid vært viktig for oss at folk skal føle seg velkommen når de går inn døra til Stangehjelpa. Derfor har vi lagt en del jobb ned i hvordan lokalene våre ser ut. Statsråden fikk møte både ansatte og folk som har fått hjelp av oss, i alle aldersgrupper og med ulike problemstillinger.
Resultatene våre ble også presentert. I arbeidet med voksne har det skjedd store forandringer i måten å jobbe på i løpet av de siste par årene. Det har resultert i at vi hjelper mange flere (henvendelsene har gått opp 70 prosent), med flere ulike problemstillinger (tjenesten omfatter alle problemer og alvorlighetsgrader innen psykisk helse og rusfeltet). Ressursene har økt med 22 prosent, som er i tråd med økningen i aktivitet på 23 prosent.
Sett i sammenheng med økning i henvendelser betyr det at vi hjelper folk bedre. De blir fortere uavhengige av oss, og vi kan avslutte etter kortere tid. Det er også færre som kommer tilbake etter avslutning. Alle som oppsøker oss får hjelp, vi har ingen venteliste. 69 prosent av dem som oppsøker oss for hjelp gir oss tilbakemelding gjennom FIT om at de opplever bedring. De som ikke opplever bedring snakker vi med om andre måter utenfor oss å løse problemene på, og hjelper dem eventuelt dit. Noen tenker at de vil klare seg selv en stund, og se om det hjelper.
Statsråden var begeistret etter besøket, og uttalte at slik burde man arbeide flere steder i landet. Det synes vi er veldig bra, men samtidig blir jeg nervøs. Fordi Bent Høie, i likhet med de som tar imot hjelp fra oss, ser bare resultatene og hva vi har utviklet oss til å bli. For å komme hit har vi vært igjennom en krevende prosess, som er mer radikal enn hva mange forstår.
For å bli Stangehjelpa har vi:
Jeg har personlig stått i mange kamper for å komme dit vi er i dag. Å gjøre ting annerledes er skummelt. Men når du har gjort det lenge nok, så blir man vant til det også. Fordi det har vært verdt det. Vi opplever nå å ha utviklet en tjeneste i tråd med hva folk ønsker, og hva som gir resultater til den enkelte. En tjeneste som alle innbyggerne i Stange har tilgang til, og som har oppstått i samarbeid med de menneskene vi skal hjelpe.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?