Hele familien min var med i Røde Kors da jeg var ung. Der fikk vi forskjellige kurs, blant annet førstehjelp, forteller Sissel Slydal.

Hun var en av brukerne som deltok på kurset på Varmestua og fikk veiledning i førstehjelp eller «kameratredning» av paramedic Liv Mohrsen i ambulansetjenesten.

Reddet to

Slydal forteller at hun har hatt bruk for kunnskapene om førstehjelp hun lærte som ung ved én anledning.

– Det var omtrent for fire år siden jeg reddet to unge mennesker fra overdosedøden, forteller hun nøkternt.

Hun kom på besøk i en leilighet da en gutt og jente injiserte en sprøyte med heroin.

– Jeg måtte bruke munn-til- munn metoden på dem begge. Jeg begynte med jenta og da hun fikk litt pust dro jeg henne inn i dusjen, satte på vannet og ringte 113 til ambulansen. Så fortsatte jeg med gutten, forteller hun.

Hun sier at rusmisbrukere ofte kvier seg for å ringe ambulansen fordi de er redde for politiet og ikke vil bli blandet inn.

Opplæring

Et samarbeidsprosjekt mellom rus- og psykiatri i Fredrikstad kommune, ambulansetjenesten og feltpleien drar rundt i rusmiljøene i kommunen for å lære rusmisbrukerne opp i førstehjelp.

Mandag var de på Varmestua og lærte bort «kameratredning» til brukerne der.

– Så langt har vi besøkt seks steder der rusmisbrukere har tilhold forteller Geir Lund. Han er fagkoordinator for psykisk helse og rus, Friskliv og mestring.

Omkring åtte brukere deltok på kurset i «kameratredning» på, Varmestua.

– Vi har blitt mottatt bedre enn vi ventet. Rusmisbrukerne er like opptatt av å lære førstehjelp som alle andre, forteller Lund.

Switch

Samtidig med opplæringen i førstehjelp har feltpleien et undervisningsopplegg kalt «Switch» for å få heroinmisbrukerne til å røke heroinen i stedet for å injisere det med sprøyter i blodet. Feltpleien delte også ut «røkefolie».

– Fredrikstad er en pilot- kommune med overdosestrategi i Switch kampanjen, forteller sykepleier Elisabeth Gudim i feltpleien.

Switch-kampanjen handler egentlig om å endre kulturen i miljøet.

Heroinmisbrukerne kan ikke få overdose av å røke heroinen.

Men man risikerer likevel overdose hvis man blander heroin med alkohol og tabletter.

Man blir også like avhengig selv om man røker.

– Det er mange fordeler ved å røke i stedet for å injisere heroin, sier Gudim, og peker på at overdosedødsfallene går ned, helsetilstanden til misbrukerne bedres ved at smittefaren ved å bruke skitne sprøytespisser minskes og faren for blodpropp avtar.

– Det handler om å endre vaner. I første rekke anbefaler vi misbrukerne å røke heroinen om morgenen og heller injisere den om kvelden, sier hun.