Hopp til innhold

Håper flere overspisere får hjelp

Guro turte ikke å be om hjelp for overspisingen. Nå kommer det nye retningslinjer som skal gjøre det enklere å få hjelp, men de er ikke bra nok, mener fagfolk.

Guro Sandbråten Røsten

Guro Sandbråten Røsten følte mye skyld og skam da hun slet med overspising.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

I Norge viser beregninger at rundt 27.500 har en overspisingslidelse. Det vil si at de spiser langt mer mat enn kroppen trenger. De klarer ikke å stoppe. Ofte velger de å spise alene fordi de er flaue over det store matinntaket.

– Det er langt flere som sliter med overspising enn anoreksi, men de blir ikke tatt på alvor, mener overlege Henrich Bille ved avdeling for spiseforstyrrelser ved Modum Bad.

Følte skam

En av dem som har slitt med overspising er Guro Sandbråten Røsten (28). Hun brukte maten som en slags medisin, fortalte hun til NRK tidligere i år.

Overlege Henrich Bille

Overlege Henrich Bille mener myndighetene må gjøre mer for å hjelpe dem som sliter med overspising.

Foto: Unni Tobiassen Lie / Modum Bad

– Etter jeg hadde overspist kom skyldfølelse, skam og den indre uroen og det kaoset tilbake ti ganger sterkere enn før jeg begynte å spise.

I 2013 ble overspisingslidelse definert som en diagnose i det amerikanske systemet, men det er ikke en diagnose i norsk helsevesen. Legen mener det gjør at overspiserne får ingen eller få tilbud om behandling.

– Komplikasjonene på sikt kan være like alvorlige som ved anoreksi og bulimi. Jeg tror helsevesenet må inn med et spesifikt behandlingsopplegg for overspisingslidelse.

Kritiserer nye retningslinjer

Helsedirektoratet har laget nye retningslinjer for behandling av personer med spiseforstyrrelser som nå er ute på høring. Bille er kritisk til det han leser.

– Overspising er så vidt nevnt med et lite avsnitt. Denne gruppen blir ikke tatt på alvor, sier legen.

Guro Sandbråten Røsten

Guro Sandbråten Røsten hjelper i dag andre som sliter med overspisingslidelse.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Han får støtte av Guro Sandbråten Røsten. Hun er glad for at overspising nå er inkludert i retningslinjene, men hun synes det har fått for liten plass.

– Jeg prøvde å søke på overspising i retningslinjene, men det var ikke så mye som kom opp. Det står litt om det innimellom bulimi og anoreksi.

– Overspiserne er inkludert

Hun håper og tror de nye rådene vil gjøre at overspising blir mer anerkjent som en psykisk sykdom, og at flere får behandling.

– Det er veldig mange fordommer knytta til overspising. Ofte fikk jeg spørsmål om det ikke bare er å spise – og slutte når du er mett. For mange er det ikke så enkelt, sier 28-åringen, som ble frisk etter å ha fått behandling hos psykolog.

Seniorrådgiver Kari Aanjesen Dahle i Helsedirektoratet sier de har jobbet med nye retningslinjer for behandling av spiseforstyrrelser siden 2010. Hun sier de lener seg på internasjonal forskning, der det er en diagnose for overspising.

– Overspiserne er inkludert på lik linje med alle andre, men noen anbefalinger gjelder kun de som er alvorligst syke, sier Aanjesen Dahle.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)