Pilotprosjektet Individuell jobbstøtte (IPS), der mennesker med alvorlige psykiske lidelser kommer ut i ordinært lønnet arbeid samtidig som de får behandling, videreføres etter forsøksperioden som utløper i 2016.
-Stortingsvedtaket er tydelig på at ordningen skal videreføres. Nå blir det enklere å sette trykk på det å implementere IPS på varig basis og i større skala, sier prosjektleder for IPS i NAV, Kristin Vold Hjerpås. FOTO: Privat.
-Stortingsvedtaket er tydelig på at ordningen skal videreføres. Nå blir det enklere å sette trykk på det å implementere IPS på varig basis og i større skala, sier prosjektleder for IPS i NAV, Kristin Vold Hjerpås. FOTO: Privat.
-Det er kjempeflott, fordi IPS jobber med en målgruppe som tidligere er blitt forsømt når det gjelder å tenke at de kan jobbe. Det aller viktigste er at vi nå kan sikre den kompetansen som allerede er bygget opp, og som ligger i de menneskene som har jobbet med Individuell Jobbstøtte i forsøksperioden, sier prosjektleder Kristin Vold Hjerpås i NAV.
Gjennombruddet kom da Stortinget 17.november vedtok å be regjeringen sørge for at NAVs tilbud til personer med psykiske lidelser styrkes.
-De gode erfaringene fra forsøk med individuell jobbstøtte må tas vare på ved at arbeidsmetodikken som er utviklet, videreføres og videreformidles i etaten, etter utløpet av forsøksperiodene, heter det i stortingsvedtaket (se vedtak 57).
Hjerpås forteller at det i dag er rundt 25 IPS-tilbud i Norge, og interessen er økende.
-Vi har sikret oss for 2017, og venter på avklaring av hvordan vi skal gjøre dette videre etter det. Men stortingsvedtaket er tydelig på at ordningen skal videreføres. Nå blir det enklere å sette trykk på det å implementere IPS på varig basis og i større skala, så det er svært gledelig, understreker hun.
Hjerpås mener at Individuell Jobbstøtte-utprøvingen har bidratt til en dreining i hvordan både NAV og helsetjenestene tenker rundt mennesker med alvorlige psykiske lidelser.
-Tidligere tenkte man i større grad skjerming av denne gruppen, og gjerne uføretrygd. Det at de kommer i arbeid gjør også at de blir friskere, og jeg tror det gjør noe med hvordan andre ser på folk som er syke, skillet blir ikke lenger så tydelig, mener hun.
Prosjektet har også vist at det er viktig å gi alle som vil en sjanse.
-Man kan ofte bli overrasket over hvem som klarer både å komme seg ut i ordinært arbeid og ikke, så det viser at vi må gi alle en sjanse, sier hun.
Individuell Jobbstøtte er et samarbeid mellom NAV og helsetjenestene. Det har vært avgjørende for å lykkes, ifølge Hjerpås.
-Ofte er det helsetjenestene som fanger opp pasienter som ønsker seg jobb, og nå har de et passende tilbud å henvise disse til. Dette hadde vi aldri fått til dersom ikke begge etater følte eierskap til satsingen, sier hun.
Hun venter spent på en evaluering Uni Helse har gjort av de seks første Individuell Jobbstøtte-prosjektene, som startet opp i slutten av 2012 og er blitt fulgt av forskerne siden 2013.
-Evalueringen blir lagt frem på en konferanse i Oslo 5. desember, sier hun.
Faglig rådgiver i NAPHA, Stian Reinertsen, tror vi vil få se positive resultater for Individuell Jobbstøtte når rapporten kommer.
-En undersøkelse fra Sverige viste at 50 prosent var kommet i ordinært, lønnet arbeid etter 12 måneder gjennom Individuell Jobbstøtte. Det er fem ganger raskere enn tradisjonelle tiltak. Jeg gleder meg til å se resultatene også for de norske prosjektene, sier han.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?