Hjernen må lære av kroppen

Det ligger en altfor lite brukt mulighet i hverdagsbevegelsene våre for å påvirke tanker og følelser, skriver spesialfysioterapeut Britt Fadnes.

Publisert Sist oppdatert

Fadnes er spesialfysioterapeut ved Klinikk for psykisk helsevern, Avdeling for DPS Nordmøre og Romsdal, Molde. Sammen med fysioterapeut Kirsti Leira i Levanger og hjerneforsker Per Brodal i Oslo, har hun i 16 år arbeidet systematisk for å finne mer ut av sammenhengen mellom kroppslig og mental balanse. Nær 2000 ulike pasienter har deltatt.

Fadnes, Leira og Brodal har sammen utviklet tilnærmingen balansekoden/læringsorientert fysioterapi.

Kontrollert flyt

- Vi erfarer at med rytme og uanstrengt, men like fullt kontrollert flyt i vanlige hverdagsbevegelser, begynner ting å skje. Tankene flyter i mer positivt driv og hemmende følelser kommer under kontroll, skriver Fadnes i et innlegg på dagensmedisin.no

Pasientene de møter er låst i kroppslig ubehag og smerte. Følelser som tvil, uro, angst og nedstemthet dominerer. Målet er å veilede til læring av gode bevegelsesverktøy, og endeproduktet er for pasienten å kunne bevege seg rytmisk i kontrollert flyt. 

- Trygg vertikal balanse, og å ta en ting av gangen, er begge nøkler for å få kontroll på en ubehagelig påtrengende stressfølelse. I prosessen har teori fra nevrovitenskap og praksis hele tiden dratt veksler på hverandre, skriver Fadnes.

Powered by Labrador CMS