FØRSKOLEBARN: Andre studier har vist at fødselsdepresjon hos mor øker risikoen for atferdsproblemer og emosjonelle problemer hos barnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Nye funn om fødselsdepresjon og barns helserisiko

Fødselsdepresjon ser ikke ut til å ha like stor betydning for barnets helse som tidligere antatt, ifølge en studie fra den norske mor- og barnundersøkelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at depresjon hos mor når barnet er i førskolealder ser ut til å ha større betydning for barnets psykiske helse enn fødselsdepresjon hos mor.

– Våre funn tyder på at sammenhengen som i tidligere studier er funnet mellom mors fødselsdepresjon og barnets atferds- og emosjonelle problemer kan skyldes at mor og barn deler en genetisk sårbarhet for å utvikle psykiske vansker, uttaler forsker Line C. Gjerde ved Folkehelseinstituttet på fhi.no.

Justert for arvelige faktorer
Tidligere studier har ifølge Folkehelseinstituttet vist at det er en sammenheng mellom fødselsdepresjon og atferds- og emosjonelle problemer hos barnet.

I den norske mor- og barnundersøkelsen har forskerne imidlertid hatt muligheten til å justere for genetiske og miljømessige faktorer.

Etter justeringen var det ikke lenger mulig å påvise en sammenheng mellom mors fødselsdepresjon og problemer hos barnet.

– Hos mødre som fikk depresjonssymptomer når barna var mellom halvannet og fem år, fant vi derimot at det var sammenheng mellom mors depresjonssymptomer og atferds- og emosjonelle problemer hos barnet, også etter justering for genetiske og miljømessige forhold, sier Gjerde.

Utelukker ikke betydning
Gjerde understreker derimot at det er viktig å fange opp depresjon hos mor så tidlig som mulig og at det ikke kan utelukkes av barn tar skade av mors fødselsdepresjon.

– For eksempel kan det tenkes at den tidlige tilknytningen mellom mor og barn kan bli påvirket av fødselsdepresjon.

Powered by Labrador CMS