Til Kandusi.no uttaler ordføreren blant annet: – De bør trene på å bruke kollektivtransport.

Støtter seg på fagpersonalet

– Mener du virkelig at mennesker, som blant annet sliter med sosial angst og knapt nok kommer seg ut av døra hjemme, skal miste for dem den eneste muligheten de har til å komme seg ut? Og at noen kanskje ikke kommer til å bruke senteret i det hele tatt fordi de ikke kommer seg på bussen?

– Det har vært et transportbehov fordi senteret har ligget på Bergheim. Nå skal senteret flytte til St. Josephs i sentrum. Vårt fagpersonale mener behovet for minibussen går ned. De mener de bør ta kollektivtransport. Jeg har forhørt meg med fagpersonalet, og jeg støtter deres vurderinger, svarer Thor Edquist Halden Arbeiderblad.

Så legger han til: – Dette er ingen politisk sak. Det er en fagsak. Den viktigste grunnen til at minibussen forsvinner er at senteret flytter til sentrum, og vårt fagpersonal mener de kan trene på kollektivtransport. Jeg må ha tillit til at vår administrasjon, som gjør en veldig god jobb, gjør dette på et velfundert grunnlag.

- Vil få hjelp

Ordfører Thor Edquist har enda et tillegg: – De som kan ta bussen gjør det. De som har enkeltvedtak på seg vil få hjelp med taxi uansett.

- Vil ikke det bli dyrere for kommunen?

- Det regner jeg med at det ikke vil bli, svarer han.

Har overlevert brev

Både brukere og ansatte ved senteret for rus og psykiatri har skrevet et brev til politikerne på bakgrunn av at de har fått vite at de mister minibussen sin. De ber politikerne om å se på saken en gang til og få den opp til politisk behandling.

I brevet skriver de blant annet:

 "Det er imidlertid vedtatt at Aktivitetssenteret ikke lenger skal tilby brukerne transport. Senteret har til nå disponert en minibuss som har vært brukt til å frakte brukere med transportbehov, til og fra senteret, og til utflukter. Dette tilbudet ser ut til å falle bort allerede fra 7. mars. Senteret skal visstnok få en personbil som skal brukes av de ansatte til innkjøp o.l. Det er vel og bra, men hjelper ikke oss som har transportbehov.

Det er jo slik at ikke alle bor i sentrum. Noen av disse har psykiske problemer, f.eks. angst, som igjen fører til at de ikke kan bruke vanlig buss. Noen har også fysiske begrensninger som er til hinder for å bruke ordinær kollektivtransport. For disse vil bortfallet av transporttilbud kunne bety at deltagelse på Aktivitetssenteret i praksis er uaktuelt. Det synes vi er mer enn beklagelig.

Den har vært brukt til utflukter og turer. Vi har bl.a. vært på shopping, museumsbesøk i andre østfoldbyer, badeturer, og blitt fraktet ut for å kunne være en dag i skog og mark. Dette siste er ikke minst aktuelt nå som vi flytter til sentrum.

Svært få av oss har egen bil. Tilbudene som vi har fått gjennom Aktivitetssenteret er veldig kjærkomment. For mange av oss er det den eneste muligheten vi har til «å komme oss ut» en gang iblant. På generell basis kan man si at minibussen har vært et godt redskap for sosial trening".

Halden vil bli det eneste senteret i Østfold uten et kommunalt transporttilbud.