Debatt

Kunnskaps- og tiltakshull som må tettes

Kun en av fire kommuner (100 av 419) har handlingsplaner mot vold i nære relasjoner, bare 1/3 har varslings- og rapporteringsrutiner.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Livsviktig rapport om vern av risikoutsatte voksne fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova) Vold i nære relasjoner er ikke bare et samfunnsproblem eller et folkehelseproblem, det er totalt ødeleggende for de det gjelder.

Rapporten fører til bekymring. Kun en av fire kommuner (100 av 419) har handlingsplaner mot vold i nære relasjoner, bare 1/3 har varslings- og rapporteringsrutiner. Rådet for psykisk helse aksepterer ikke forklaringer med at «slike saker har ikke forekommet hos oss», «vi er et lite og gjennomsiktig samfunn, så dette ville vi sett», «vi mangler ressurser, dette skjer så sjelden at vi kan ikke prioritere at noen sitter på spesialkompetanse om dette». Det avdekkes store kunnskaps- og tiltakshull. Handlingsplaner er verdiløse dersom ledelse og tjenesteytere ikke har kompetanse om hvordan de skal gjenkjenne og avdekke vold og overgrep.

Ingen av de handlingsplanene eller verktøyene retter seg mot psykisk syke og rusproblemer. Vold er mer enn blåmerker, brutale fysiske voldssituasjoner eller seksuelle overgrep. Nova definerer vold bredt, det innebærer òg økonomiske overgrep, omsorgssvikt som også innebærer feilmedisinering som mange er utsatt for. Nære relasjoner er ikke bare familie, men også de man bor sammen med på institusjon, bofelleskap og hjelpere man omgås daglig. Avhengighetsforholdet som preger mange relasjoner utgjør en ekstra sårbarhet og risiko for vold og overgrep mot personer med særlige behov. Uten kompetanse om dette risikerer vi at volden oppfattes som noe privat, eller en egenskap ved den voldsutsatte og en del av diagnosebildet.

Forskningsrapporten må følges opp med utvikling av kunnskapsbaserte verktøy som favner hele problemområdet og systematisk sikrer samhandling og helhetlig oppfølging for den voldsutsatte. Dette uansett om kommunen er liten eller stor, den voldsutsatte er psykisk utviklingshemmet, psykisk syk eller har et rusproblem. Utviklingen av verktøy må følges med en klar implementeringsplan og en tydelig forventning til kommunene om at de må arbeide systematisk med dette. Prioritering, kunnskap og god ledelse er forutsetninger for å lykkes.

Mer fra: Debatt