Publisert: 08. mai 2017.   Endret: 08. mai 2017
Angelica Kjos og Hans Petter Solli på Rockovery Oslo 2016

Angelica Kjos og musikk-terapeut Hans Petter Solli på Rockovery Oslo i oktober 2016. Onsdag 10. mai skal de igjen på scenen på Rockovery Bergen, sammen med Soul Party og Gatens Evangelium. FOTO: Lars Opstad.

Fra flukt og rusavhengighet til Rockovery

Fra flukt og rusavhengighet til Rockovery

Tidligere flyktningbarn og rusavhengig Angelica Kjos er blant flere dyktige artister fra musikkterapi-miljøet som opptrer på Rockovery-konsert i Bergen 10. mai.

-Vi forventer fullt hus, og store musikalske opplevelser på Rockovery Bergen, sier musikkterapeut og initiativtaker bak Rockovery, Hans Petter Solli. Han skal selv opptre sammen med Angelica Kjos.

Suksess i Oslo

Solli jobber både på Lovisenberg DPS i Oslo, og som førsteamanuensis i musikkterapi på Norges musikkhøgskole. Første og hittil eneste Rockovery-konsert ble holdt i Oslo i oktober i fjor, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

-Vi fikk god respons, og to politikere som ville komme og hode appell, Jan Bøhler og Inga Marte Thorkildsen. Det kom bra med folk på konserten, og publikum var veldig entusiastiske. Det var en stor opplevelse for de på scenen, hvor det var folk både fra kriminalomsorgen, barnevernet, DPS og lukket psykiatrisk avdeling, forteller Solli.

Har gitt ut plate

Rockovery i Bergen 10. mai går av stabelen på klubbscenen Madam Felle. Konserten er samme dag som konferansen Recovery: Rus og psykisk helse som arrangeres av Stiftelsen Bergensklinikkene samme dag,  og hvor Kjos og Solli skal ha et konsertforedrag.

-Blant artistene på scenen i Bergen er også Soul Party og Gatens Evangelium, sier Solli.

Alle artistene som spiller i Bergen har gitt ut plate på plateselskap i løpet av året som er gått, og er å finne på streamingtjenester, opplyser han.

Todelt mål

Han forteller at Rockovery har en todelt målsetting.

-Det ene er å gi brukere en god opplevelse av å spille musikken sin live foran et publikum. Den andre er å promotere musikk-terapi for de som ikke kjenner til det.

I høst blir Rockovery både i Oslo og Fredrikstad.

-Vi håper at stadig flere byer og bygder i Norge vil arrangere Rockovery i årene som kommer. Målet vårt er å samle alle sammen til et Rockovery:Norge på Rockefeller scene, smiler Solli.

Foreslås i pakkeforløp

Solli sier at det blir stadig flere musikkterapistillinger.

-Etter at vi ble anbefalt som medikamentfritt behandlingstilbud begynner det å komme en del stillinger på ulike DPS rundt om i landet. Helse Bergen har vedtatt at alle klinikkene deres innen psykisk helsevern skal ha musikkterapi, sier Solli, som også viser til at musikkterapi er inne i varmen i regjeringens forslag til pakkeforløp for psykose.

-Musikkterapi har fått høyest mulig anbefaling i Helsedirektoratets nasjonalfaglige retningslinje for psykosebehandling, og er derfor nå foreslått med i pakkeforløpet for psykose. Det er en svært god nyhet! Det betyr at pasienter nå kan begynne å kreve å få musikkterapi som del av sin behandling, sier han.

Trenger flere stillinger

Per i dag er det rundt 30 musikkterapi-stillinger i psykisk helse- og rusfeltet Norge. 

-Vi vet at dette er noe mange brukere setter stor pris på og ønsker selv. Men behovet for flere stillinger er stort. Blant kommuner som har ansatt musikkterapeuter innen psykisk helse, finner vi kun Fredrikstad, Bergen og Oslo. Hvis vi kommer med som del av pakkeforløp i både kommuner og helseforetak, er det behov for en nasjonal satsing på implementering av musikkterapi i årene som kommer, sier Solli.

Kommenter:

Mer om

nyheter recovery musikkterapi

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen