Psykisk helse er i ferd med å bli et av våre største folkehelseproblemer. Norsk psykologforening mener at opp mot 70 000 barn i Norge trenger behandling. Det er et svært høyt tall. For samfunnet har dette mange negative effekter. Psykiske lidelser har en rekke følgekonsekvenser. Barn går glipp av viktig læring, både i skolen og på andre arenaer. Dette påfører igjen utfordringer i det videre liv. For de som opplever dette selv eller i nær familie innebærer psykiske lidelser redusert livskvalitet.

I et valgår kan man håpe at dette blir et tema blant politikerne. Sjansen for at dette blir en viktig valgkampsak er dessverre liten. Årsaken kan være at psykiske lidelser er en sammensatt problemstilling hvor det er vanskelig å finne enkle svar. I en kronikk i VG i februar lanserte president Tor Levin Hofgaard i Norsk psykologforening tre utfordringer til politikerne. Han viser først til økende barnefattigdom i Norge. Det er en sammenheng mellom fattigdom og psykiske ledelser. Videre understreker han skolens betydning som forebyggingsarena. Til sist viser han til behovet for lavterskeltilbud. Enkle, tilgjengelige tjenester som gjør at man kommer tidlig inn i sakene.

Avisa Dagbladet løftet problemstillingen på nytt denne uka. Først gjennom en reportasje om Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP), og deretter på lederplass. Barn med psykiske lidelser må få prioritet. Økt fokus på mål- og resultatstyring kan også ha negative konsekvenser. Sett med lokale øyne er det viktig at kommunene prioriterer forebyggende tiltak. I løpet av de siste årene har det gjentatte ganger vært budsjettdiskusjoner rundt helsesøstertjenesten, MOT og spesialressurser til skolene. Det er krevende å se disse sakene i et lengere perspektiv, men når merkostnaden ved slike tilbud skal vurderes må man også se på mulige utgifter fram i tid.

Opp mot sju prosent av barna i Møre og Romsdal lever i familier med vedvarende lav inntekt. Andelen har på landsbasis steget kraftig de siste 15 årene. Dette er en utvikling politikerne bør ha ambisjoner om å snu.