DEBATT

Eldreomsorg

De levende døde

Ikke alltid helsa som er det største hinderet for eldre. De fleste er friske og raske. Men samfunnet ser dem ikke sånn.

ELDRE: Det blir i mindre grad gitt tilbud om samtaleterapi for eldre. Dette er en form for alderisme, argumenterer Ingeborg Svartsund Arntsen her. Foto: Foto: MANDY GODBEHEAR / Shutterstock / NTB scanpix
ELDRE: Det blir i mindre grad gitt tilbud om samtaleterapi for eldre. Dette er en form for alderisme, argumenterer Ingeborg Svartsund Arntsen her. Foto: Foto: MANDY GODBEHEAR / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Spør deg selv: Hva tror du det innebærer å bli eldre? For deg? Skal du førtidspensjonere deg, for å bruke desto mer tid langs norske turstier eller i sydlige strøk? Eller skal du gi blaffen i pensjonsalderen, og heller være primus motor, en de yngre søker råd fra? Jo, tenker du, bare helsa holder. Men hva hvis du oppdager at det som holder deg tilbake i alderdommen ikke er helsa, men derimot andre folks forventninger om at du som eldre nødvendigvis må være svekket og hjelpesløs? Slik er virkeligheten for svært mange eldre i dag. Det er en type diskriminering og har et navn: alderisme.

Eldre vurderes som vennlige, men inkompetente, og folk har generelt oppfatninger av at alderdom er synonymt med glemsomhet. Utsagn om at eldrebølgen snart slår over oss som en tsunami bygger opp under forestillinger om eldre som en utgiftspost og belastning, og ikke som bidragsytere.

Alderismen lever i beste velgående i 2017. I dag er over 90% av eldre i Norge i stand til å håndtere egen hverdag og er ikke omsorgstrengende. De har en livsstil som ligner den yngre mennesker har og de kan skilte med bedre fungering og helse sammenlignet med tidligere. Det er på tide med en vårrengjøring i vårt mentale bilde av de eldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.