«To The Bone» på Netflix

Norske eksperter om omstridt anoreksifilm: - Kan ikke ties ihjel

I utlandet har eksperter uttrykt bekymring for filmen «To The Bone». Norske eksperter mener det hadde vært verre om vi ikke fortalte historier om anoreksi.

TRAILER: Ellen er en urolig 20 år gammel ung kvinne med anoreksia. Hun møter en ukonvensjonell lege som utfordrer henne til å ta tak i tilstanden og omfavne livet. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Filmen «To The Bone», som har premiere på Netflix i dag, har fått blandede reaksjoner i utlandet, og flere eksperter på mental helse har uttrykt bekymring for at filmen kan fungere som en trigger for sårbare personer.

Blant annet har Dasha Nicholls, leder ved institutt for spiseforstyrrelser ved Royal College of Psychiatrists i England, uttalt til The Guardian at hun frykter filmen kan glamourisere og trivialisere spiseforstyrrelser.

- Min frykt er at fordi filmen ser ut til å ha en lykkelig slutt, kan det se ut som at hun har en berikende opplevelse som kan virke som en tiltrekkende måte å ta tak i indre konflikt. Det vil jeg advare mot. Vi har et ansvar for å beskytte unge mennesker og mennesker som er sårbare, sier hun.

Til tross for mye kritikk har Netflix stått på sitt, og holdt fast ved at filmen skal bidra til å starte samtaler om lidelsen.

Trine Tetlie Eik-Nes, stipendiat ved Institutt for Psykisk Helse ved NTNU, har forsket på mennesker med spiseforstyrrelser siden 2006. Hun mener vi ikke kan tie ihjel historier om mennesker med spiseforstyrrelser, men at måten historien presenteres på er viktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.