I august 2014 ble mannen i midten av 50-årene dømt til tvungent psykisk helsevern, etter at Sarpsborg tingrett mente han forsøkte å drepe en vernepleier i begynnelsen av juni 2013.

Vernepleieren jobbet på en bolig som huser psykiatriske pasienter i Sarpsborg da han ble angrepet med kniv denne sommerdagen for litt over fire år siden.

Inn og ut av psykiatrien

Under rettssaken i Sarpsborg tingrett for snart tre år siden forklarte mannen at han ikke hadde til hensikt å drepe vernepleieren, men at han på den tiden var irritert på vernepleieren, som var leder for boligen som han bodde på, for at han hadde fått innskrenket skysstilbudet til Sarpsborg sentrum.

– Jeg brukte en lommekniv, som jeg vanligvis bruker til å rengjøre hasjpipen med. Hensikten var ikke å drepe ham, men å stikke ham i armen for å straffe ham for at han hadde besluttet å trappe ned på kjøringen av oss som bodde der til byen, forklarte 52-åringen i retten for tre år siden.

Han hevdet under rettssaken at han ikke var mentalt syk og ga uttrykk for at det eneste han ønsket var å starte et vanlig liv etter å ha vært inn og ut av psykiatrien i nesten 30 år.

Nye voldelige handlinger

De rettsoppnevnte psykiaterne konkluderte da imidlertid med at han var psykotisk da han knivstakk vernepleieren og at han var i høyrisikogruppen for å kunne begå nye voldelige handlinger dersom han ikke fikk behandling.

Les også: Pasient stakk ansatt med kniv

9. november må mannen i midten av 50-årene nok en gang møte i Sarpsborg tingrett, ettersom påtalemyndigheten krever at særreaksjonen med tvungent psykisk helsevern skal opprettholdes.

Akkurat som under rettssaken for tre år siden, er det statsadvokat Ingrid Vormeland Salte som skal prosedere saken for påtalemyndigheten, mens advokat Steinar Haveraaen Glimsholt skal bistå mannen. Sorenskriver Thor Linde skal lede hovedforhandlingen som etter planen skal vare i én dag.