KARMØY: – Vi har jobbet for dette lenge – først og fremst for å kvalitetsheve tilbudet, forklarer helsesøster Jorunn Blø Fjell.

HFU er et gratis tilbud til ungdom mellom 13–20 år hvor du blant annet kan få veiledning om prevensjon og seksuell helse forklarer virksomhetsleder i Karmøy kommune Anne Margrethe Haukås.

– Frem til nå har vi vært på helsestasjonene både på Norheim, Kopervik og Åkra. Nå har vi samlet tilbudet til kun Norheim og Åkra, sier hun.

Intensjonen med tilbudet er å øke med bemanning for at alle skal få hjelp og hindre venting. Bemanningen blir nå to helsesøstre, en lege og en psykolog på begge plassene. HFU er et tilbud som er utenom skolehelsetjenesten, hvor ungdommen kan treffe oss på ettermiddagen forklarer Fjell.  

– Utfordringen i kommunen har vært å rekruttere leger og psykologer, fordi PPT (pedagogisk psykisk tjeneste) ikke har hatt nok psykologressurser, sier hun.

Flere innom

Psykolog Elin Vormestrand forteller at hun dermed har vært alene ved denne tjenesten på Kopervik helsestasjon i flere år.

– Åkra har faktisk ikke hatt tilbud om psykolog siden høsten 2015, og på Norheim har det ikke vært noen på over fem år.

Vormestrand sier videre at de nå er i startfasen av et prøveprosjekt hvor ungdommene kan komme innom på drop-in timer på de to gjenværende helsestasjonene.

– Dette er et lavterskel tilbud, hvor folk kan komme innom uten å bestille time- akkurat som hos en helsesøster.  Jeg opplever faktisk at flere kommer innom for samtale nå, legger hun til.

Tro på arbeidet

I fjor fikk også helsesøstrene utvidet rett til å rekvirere hormonelle prevensjonsmidler til alle kvinner fra og med fylte 16 år, hvor HFU nå tilbyr innsetting og uttak av p-stav og spiral forklarer helsesøster Kjersti Lie.

– Det medfører dermed flere oppgaver for oss, hvor det da har vært nødvendig med flere ressurser,
sier hun.

Det har fra starten vært stor enighet blant helsesøstrene, legene og psykolog ved HFU om denne endringen.

– Vi hadde aldri jobbet så hardt for denne ordningen hvis vi ikke hadde tro på det. Dette har ført til både et kvalitetsløft og inspirasjon for HFU arbeidet, fordi felles faglig fokus og engasjement vil komme ungdommene til gode, sier Haukås.

Åpningstidene vil nå være;

Mandager kl. 16.00-18.00 på Norheim helsestasjon i 2. etasje på Oasen Storsenter.

Onsdager kl. 16.00-18.00 på Åkra helsestasjon på Åkra helse- og omsorgssenter.