– Helse nord er et system som oppleves lite stabilt og forutsigbart. Går du på en smell i april, så har du en mye større sjanse til å få rehabilitering og bli bra, enn i august hvor det er innkjøpsstopp i Helse Nord. Dette er en uverdig situasjon, og det henger ikke på greip. Jeg må spørre om det er en sammenheng mellom det de sier og gjør i samhandlingsreformen. Settes kommunen i stand til å ta sitt ansvar, spurte rådmann Øystein Johannessen, som understreker at han uttaler seg som daglig leder for rehabiliteringen, og ikke politiker.

Valgkampbesøk

Sammen med rehabiliteringens institusjonsledelse ved Aud Graven og Arne Eide møtte han fredag en valgkampdelegasjon fra Senterpartiet, bestående av fylkesråd for samferdsel og leder i Nordland Senterparti, Svein Eggesvik, samt 2.- og 3.-kandidat på stortingslisten, Siv Moslett og Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Graven påpekte at grunnbevilgningen i Helse nord-anbudet til pasientgruppene hjerneslag, ortopedi og «komplekse sammensatte lidelser», var oppbrukt i juli, og at rehabiliteringen etter ferietid i august var henvist til forhandlinger med Helse Nord for nye midler til behandling av disse pasientgruppene. Noe som oppleves uforutsigbart. Hun uttalte også at staten tar ned rehabiliteringsbudsjettet, og forventer at kommunene tar ansvaret og kjøper rehabiliteringstjenester.

– Denne runden har vi tatt på Sør-Helgeland, og vi ser at det sitter langt inne å kjøpe rehabilitering da kommunene ikke har fått ekstra penger til å ta dette ansvaret.

– Skaper pasienter

Eggesvik ville da vite hva som er virkningene av anbud i helse, og hvilke vurderinger som avgjør hvor pasienten sendes.

Graven svarte ved å vise til at sykehusene skal skrive pasientene ut på dagen; og at dette går fort.

– Hvis ikke det finnes plass på rehabilitering direkte fra sykehuset, så blir pasienten sendt til sykehjem i sin hjemkommune uten tilbud om rehabilitering. Kanskje kommer det en kommunelege på banen etter en tre måneders tid, og forskriver rehabilitering. Vi har mange slike tilfeller. Kommunene vil ikke betale dagbøter på 4.000 kroner til sykehusene,  eller 3.500 kroner til rehabilitering, sa Graven.

– Men de velger å få sendt hjem pasienter fra sykehus til eget sykehjem, og lager seg der sykehjemspasient i tredve år, sa hun.

– Det er mildt sagt fortvilende at vi skal være i denne situasjonen. Det er kjempeille at ikke staten tar ansvaret. Det er skrekkelig at staten setter helse ut på anbud og skyver ansvaret over på kommunene. Rehabiliteringen skulle vært drevet uten de økonomiske bekymringer som vi her blir kjent med, og kommunene skulle kunne brukt det, sa Bøkestad Andreassen.

Ønsker mer rammestyring

– Dette må det ryddes opp i, sa Eggesvik som vil ta det opp med stortingsgruppen.

Moslett gjorde det klart at hun vil ha et mer rammestyrt helsevesen.

– Den sittende regjering har utvidet stykkprisordningen innen helsesektoren. Stykkprisordning fungerer i privat næringsliv, men i offentlige tjenestetilbud som i helsesektor går det ikke. Pasienter skal ikke behandles som spiker. Det er der problemstillingen ligger. Vi må se mer på spiker i helse, sa Moslett.

- Er fortløpende

Rådgiver Stian Wik Rasmussen i Helse Nord avviser at årstid avgjør hvilken behandling slagpasienter får.

- Det er en fortløpende rettighetsvurdering av pasientene. Hvis en har diagnose vil en få behandling, sier Wik Rasmussen

Han bekrefter at det er inngått avtaler med Helgeland Rehabilitering om kjøp av et visst volum behandling av pasientgrupper.

- Hvis volumet er oppbrukt, har pasienten uansett krav på behandling. Hvis ikke vi får omdisponert penger i Helse Nord, da er det Helfo som overstyrer og kjøper plasser. Folk er uansett sikret behandling. Helse-Nord har et budsjett, vi er stabil men må gjøre omdisponeringer og tilpasninger i løpet av året. Det har vi alltid kommet i havn på. Det innebærer at får du slag når som helst på året, så skal du får rett og god behandling uansett. Det de sier på Helgeland rehabilitering er «hvem tar regningen». Den vil det offentlige ta uansett, hele året, sier Rasmussen.

Han bekrefter at Helse Nord kjøper ekstraplasser utover anbud.

- Vi har en tett dialog med rehabiliteringsinstitusjonene, og prøver å være i forkant ha kontroll på bevegelsen i pasientgruppene, sier han.

Sps andrekandiat til Stortinget Siv Moslett hilser påfysioterapeut Ingrid Andersen Moen under besøk på Helgeland rehabilitering. Foto: Bente Milde