STOR GLEDE: Både ansatte og pasienter ved DPS Storsteinnes priser seg lykkelige over at enheten ikke har blitt lagt ned, tross flere diskusjoner de siste årene. Foto: Sol Gabrielle Larsen
STOR GLEDE: Både ansatte og pasienter ved DPS Storsteinnes priser seg lykkelige over at enheten ikke har blitt lagt ned, tross flere diskusjoner de siste årene. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Klamrer seg fast etter 40 år

BALSFJORD: Etter flere navnebytter, store omveltninger og trusler om nedleggelser, har DPS Storsteinnes i 40 år vært til hjelp for mennesker med alle slags psykiske lidelser. Pårørende roser avdelingen opp i skyene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en veldig trygghet å vite at de er der, og at pasientene får den hjelpen de trenger. De ansatte gjør en fantastisk jobb, sier Teresa Fredriksen.

Hun er pårørende til en kvinnelig slektning som benytter seg av tilbudet på Senter for psykisk helse og rusbehandling (DPS) på Storsteinnes.

– Hadde det ikke vært for avdelingen, tror jeg mange hadde slitt tungt. Her kan pasientene komme og gå som de vil. De er trygt å vite at de får den støtten de trenger. Det er bestandig koselig å komme på besøk og møte ansatte som er blide og imøtekommende, sier Fredriksen.

En annen pårørende, som ønsker å være anonym, forteller at senteret har hatt stor betydning for familien.

– Det har faktisk betydd alfa og omega. Hadde det ikke vært for avdelingen, vet jeg ikke hvordan det skulle gått, sier hun.

Variert jobb

Siv Lyngstad har jobbet ved enheten siden hun begynte som sommervikar i 1984. Fire år senere fikk hun fast jobb.

– Det har vært flere store endringer gjennom årene jeg har jobbet her, sier hun.

Senteret på Storsteinnes, som før gikk under navnet Kløvertun, har vært nedleggingstruet flere ganger. Ifølge avdelingsleder Vibeke Malmo har dette lagt en demper på stemningen på bruket.

– Det har overskygget noe av den gode jobben som blir gjort. Det er et fantastisk sted å være her, for alle. At miljøet er så godt, gjør noe med opplevelsen pasientene får når de er innlagt her, sier hun.

I 1977 opprettet Norske kvinners sanitetsforening (NKS) et senil- og dementhjem. Etter at UNN overtok driften, er døgnenheten på Storsteinnes nå en åpen sengepost med ni plasser for voksne pasienter fra Tromsø, Karlsøy, Storfjord, Balsfjord og Lyngen med ulike psykiske problemer.

– Pasientgruppen har skiftet fra senile og demente til psykisk syke mennesker. Mange spør meg hvordan jeg har klart å jobbe så lenge på samme sted. Men det føles ikke som om jeg har hatt den samme jobben alle disse årene. Her møter vi nye utfordringer hele tiden, og det har gjort at jeg har fått utvikle meg, sier Lyngstad.

Jubileumsfeiring

Fredag feirer DPS Storsteinnes 40 år med kaker og kaffe til både ansatte, pasienter og pårørende. Malmo regner med rundt 100 besøkende under feiringen hvor musikk skal spilles, epiloger framføres og kaker og kaffe skal inntas. Både ansatte, pasienter og pårørende er invitert.

– Jeg er glad og takknemlig over at senteret fortsatt består. Nå skal vi feire oss selv, sier hun.

Avdelingslederen forteller om en svært aktiv avdeling som går under mottoet «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Det er ikke sjeldent at de ansatte tar pasientene med på tur ut i naturen. Malmo forteller om en episode som hun husker spesielt godt fra da avdelingen dro på isfisketur i vinter.

– Været var dårlig, og det blåste opp til en skikkelig snøstorm mens vi var ute. Likevel var alle fornøyde da vi kom tilbake. Her ligger litt av styrken vår. Vi er mye ute i skog og mark. Pasientene låner ski, sykler og fiskeutstyr. Vi har også et eget treningsrom på bygget, sier hun.

Malmo forteller om et engasjert personale på huset.

– Vi er ikke så rigide. Det finnes episoder hvor vi har overnattet hjemme hos pasienter som ikke har turt å komme til oss. De ansatte strekker seg langt for å hjelpe pasientene, sier hun.

Powered by Labrador CMS