Hopp til innhold

– Mobbingen kan snus til en styrke

Dersom man har blitt mobbet kan man snu det til å fremme det kreative i seg senere i livet, mener psykologspesialist. I dagens Brennpunkt ser man hvordan Arnar Vuolab Jørgensen bruker trylling til å komme over angsten sin.

Arnar Vuolab Jørgensen

FLYTTET: I dag viser NRK dokumentaren som handler om Arnar Vuolab Jørgensen (bildet). Opptakene er fra åtte år siden. Mobbingen ble så hard at han og moren flyttet fra Karasjok, der de bodde den gang.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

– Mobbing påvirker den som mobbes kraftig. Barnet har ofte ikke lyst til å dra på skolen, eller ut på steder der det kan oppleve å møte de som mobber, forteller psykologspesialist Anne Lene Turi Dimpas til NRK.

Mobbing har også langtids konsekvenser forteller psykologen. Mange kjenner på det resten av livet, det de opplevde har røvet fra dem deres barndom.

Men det er mulig å snu det til noe positivt.

– Mange klarer å snu det til en styrke. Noen blir veldig kreative og lærer veldig mye både om livet og seg selv, der de bruker mobbingen som bakgrunn for dette, sier Turi Dimpas.

Anne Lene Turi

– KONSEKVENSER: Psykologspesialist ved Samisk nasjonal kompetansesenter for psykisk helsevern (SANKS), Anne Lene Turi Dimpas, sier at mobbing har store konsekvenser for den som mobbes.

Foto: Kenneth Hætta

Dokumentar om mobbing

I kveld viser NRK Brennpunkt dokumentaren «Arnar og Mia». Arnar hadde ikke venner og ble mobbet gjennom store deler av oppveksten. Brennpunkt har fulgt ham fra 13-årsalderen. I dag er han 21. Mia hadde det også tøft på skolen i flere år, og var dypt ensom. I 2015 tok hun sitt eget liv, bare 12 år gammel.

Arnar Vuolab Jørgensen sa til NRK i går at han jobber med bygge seg selv opp igjen etter mobbingen.

– Jeg føler at mobbingen har stjålet mye av min barndom. Jeg har tenkt veldig mye på de tingene som skjedde.

– Jeg føler liksom at det er noe som mangler, jeg har mistet noe. Akkurat nå prøver jeg å gjenoppbygge det så godt jeg kan, sa Arnar.

Mor Mary-Ann Vuolab valgte å flytte til Arendal med sønnen. For å slippe unna mobbingen.

Loven sier at mobber kan flyttes

I opplæringsloven er det derimot en paragraf som sier at dersom situasjonen er helt fastlåst, så er det mobberen, og ikke den som blir mobbet, som må flytte. Dette ble lagt til i 2016.

I sommer kom også et tillegg i loven som gir skolen mer ansvar.

Dersom tilstrekkelige tiltak for å få bukt med mobbing ikke settes i gang, så kan rektor ansvarliggjøres, og straffes med fengsel.

Til tross for at elevene i Elevundersøkelsen svarer at de opplever mer mobbing i Finnmark enn landet for øvrig, så er det sjelden mobbing anmeldes til politiet.

– De gangene saken når oss, så er det etter at det har skjedd, og det er kommunen som anmeldes for å ha brutt opplæringsloven. Da blir jobben vår å undersøke om så er tilfelle, forteller påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae til NRK.

Korte nyheter

  • Åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder i kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De som deltar i høringen er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner.

    Sametingets representanter startet høringen og de har blant annet fått flere spørsmål fra komiteens medlemmer om i hvor godt bilde rapporten gir av den fornorskningen som samene ble utsatt for.

    Der poengterte sametingsråd Runar Myrnes Balto det er stor enighet om at rapporten er viktig og at det er enighet om at en anerkjennelse av at denne uretten ble kjent.

    Stortinget har også fått med seg at de forskjellige partiene på Sametinget ikke kom med et enstemmig forslag til hvordan rapporten skal følges opp. Det kom det flere spørsmål om.

    Der poengterte representantene fra Sametinget at forslagene ikke var så forskjellige, og at det er et poeng at samer også kan være uenige om saker. Høringen varer til kl.20:00 i kveld. Komiteen leverer sin innstilling i saken høsten 2024.

    Fra åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonen rapport
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Trekker tilbake torskefilet etter e.coli-funn

    Lærøy Seafood trekk tilbake Prima torskefilet frå butikkane. Årsaka er funn av e.coli i produktet, melder selskapet sjølv i ei pressemelding.

    «Dersom produktet ikkje blir varmebehandla tilstrekkeleg, kan det utgjera ein helseskade for forbukar», skriv dei.

    Tilbakemeldinga gjeld for produktet 800 g Prima torskefilet med best før-dato 03.02.2025.

    Produktet er solgt i alle REMA 1000-butikkar over heile landet, ifølge selskapet.

    Torskefilet Prima
    Foto: Lærøy Seafood
  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta