Dagens struktur er ikke bærekraftig, og den er heller ikke hensiktsmessig. Dagens vaktordninger med parallelle vaktlinjer er ressurskrevende. Den voldsomme teknologiske utviklingen gjør det krevende å ruste opp alle dagens sjukehus med nødvendig utstyr. Og pasienter med komplekse sjukdomsbilder ender opp som pakkepost rundt Mjøsa. Det er ikke et verdig helsetilbud.

Vi må derfor ta grep. Det betyr ikke at alle helsetjenester skal tilbys langt unna, tvert imot. De fleste pasientmøtene er polikliniske konsultasjoner og dagbehandling. I den politiske referansegruppa har vi fått høre at så mange som 7 av 10 pasienter kan få et slikt tilbud i sin by eller i sitt distrikt.

Det er et viktig prinsipp å desentralisere det som kan desentraliseres. Ny teknologi åpner for bedre oppfølging i pasientens hjem, og ved legekontor og i ambulanse. Det betyr også at flere pasienter som skal til en enklere undersøkelse, behandling eller oppfølging bør få dette tilbudet lokalt. Det gjelder både i byene og i distriktene.

En viktig avklaring for byene er hvilke tjenester som kan videreføres i dagens sjukehus. Vi har derfor bedt om eksempler på hvordan aktiviteten kan fordeles dersom det velges en modell med et nytt hovedsjukehus ved Mjøsbrua. Prosjektledelsen har beskrevet ulike nivåer av tilbud ved sjukehusene.

Mange av de enklere pasientmøtene, som ikke krever den samme spesialiserte kompetansen, kan tilbys utenfor hovedsjukehuset. De mest spesialiserte tjenestene innen psykisk helsevern og rus bør også samlokaliseres, men flere tjenester enn i dag kan desentraliseres til distriktspsykiatriske sentre.

Det er også mulig at noen av dagens sjukehus kan ha tilbud innenfor planlagt kirurgi og enkelte indremedisinske akuttilbud. Ytterligere detaljering på fagområder må skje i konseptfasen, og det er derfor viktig å gå fra idéfase til konseptfase.

En samling av de spesialiserte tjenestene kan i teorien skje i én eller to av byene rundt Mjøsa, men det vil være en uheldig løsning for de byene som ikke blir valgt. En samling i et nytt hovedsjukehus ved Mjøsbrua vil derimot sørge for mer balansert utvikling mellom byene og i hele regionen. Det vil også styrke Mjøsbyen i sin helhet og bidra til et enda bedre kollektivtilbud i og til Mjøsområdet.

Utspillet fra fire byordførere som møttes ved Mjøsbrua i forrige uke kan i verste fall trenere den videre prosessen. En bykamp i neste fase vil være svært uheldig. Jeg har respekt for at ordførerne er opptatt av å redde arbeidsplasser.

Men det viktigste i denne sammenhengen må være å redde liv. Derfor må vi sørge for fortsatt framdrift i prosessen.

Vi må finne den løsningen som er til det beste for pasientene i Oppland og Hedmark. Det forutsetter en samling av de tjenestene som må samles og en desentralisering av de tjenestene som kan tilbys nærmere pasientens hjem.