Skype-psykolog: – Jeg har sett folk be om hjelp, men bli avvist

På et kontor i nyåpnede Media City Bergen sitter Gudmundur Ebenezer med en iPad og tilbyr psykologtjenester via Webkamera.

NYTT TILBUD. Gudmundur Ebenezer håper at han vil bidra til å senke terskelen for å be om hjelp. FOTO: HENRIK FOLLESØ EGELAND
Publisert Sist oppdatert

Ebenezer er grunnlegger av den lille bedriften LifeKeys som ønsker å revolusjonere tilgjengeligheten til psykologer. 

– Jeg har arbeidet som psykolog siden 2005 og har sett mange som har bedt om hjelp, men som har blitt prioritert bort til fordel for noen som sliter mer, sier han.

Han forteller om pasienter som har bedt om hjelp, men som har blitt dyttet så langt bak i køen at det bare har gjort situasjonen verre. Ebenezer mener at det er viktig å gi hjelp så tidlig som mulig, selv når folk har «mindre problemer».

– Jeg er opptatt av å gi hjelp tidlig. Her kan folk få hjelp uten henvisning fra lege, for vi ønsker å normalisere bruken av psykolog, forteller han. 

– Ikke sikkert at Skype senker terskelen

Øyvind Sandven, psykologspesialist og leder for Studentenes Psykiske Helsetjeneste (SPH), forteller at det også hos Sammen skjer ting på digitaliseringsfronten. Framover skal noen behandlere hos SPH læres opp i nett-tjenester. Deretter skal det gjøres et prøveprosjekt, og resultatene herfra vil avgjøre om prosjektet videreføres.

Men Sandven er ikke nødvendigvis overbevist om at det vil senke terskelen. I en epost til Studvest skriver han blant annet at:

«Det er heller ikke gitt at kontakt via nett gir lavere terskel. Det kan trolig variere en del fra person til person. Generelt tror vi at bruk av digitale verktøy utvidet muligheter for å tilby god behandling, og vi er først og fremst ute etter å kunne tilby dette som en av flere tilnærminger».

Frir til studenter

Psykologen forteller at de har fått en rekke henvendelser fra studenter over hele landet, som har opplevd at det er en høy terskel for å søke hjelp hos studentsamskipnadene eller i det offentlige systemet. 

Over halvparten av oss kommer til å slite med psykisk helse i løpet av livet.

Gudmundur Ebenezer, psykolog.

– Hva trenger de hjelp med?

– Studenter sliter ofte med de klassiske tingene som eksamensangst, sosial angst og forventningspress. Noen er kanskje misfornøyd med utdanningsvalget de har gjort, sier Ebenezer.

Nå tilbyr LifeKeys gratis psykologtime til studenter. En 25 minutters prøvetime der han mener studentene kan få teste ut tilbudet.

– Hvor mye koster det deretter?

– Det koster 490 kroner for 25 minutter og 790 kroner for 50 minutter. Men studenter kan få ti timer til 690 kroner timen.

Ifølge psykolog-gründeren er dette så lav prisen kan bli, og det er også gjerne billigere enn hos andre privatpsykologer.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Snapchat-generasjonens psykolog

Webkamerapsykolog Ebenezer tror hans tilbud vil være midt i blinken for en yngre generasjon, som er blitt helt komfortabel med å kommunisere igjennom bruk av data og teknologi.

– Det er noe annet enn hva jeg egentlig er vant med selv. Men Snapchat-generasjonen tenker annerledes, sier han.

Han presiserer at det finnes problemer han ikke vil kunne ta tak i. Som alvorlige selvmordstanker, psykoser eller traumer etter overgrep. Da er det gjerne mer naturlig å møtes fysisk. 

– Det er mye tabu med psykisk helse, man tenker ofte at noen er mentalt syke og noen ikke, men det er ikke slik. Over halvparten av oss kommer til å slite med psykisk helse i løpet av livet, slår psykologen fast. 

Powered by Labrador CMS