MYSEN: Det mener Joacim Øien fra Trøgstad. Han går det første året på studiespesialiserende linje ved Mysen videregående skole. At fraværsprosenten er betydelig redusert, mener han er positivt. Det er helt greit at skulkerne må skjerpe seg.

– Men for dem som har psykiske lidelser, kan det være vanskelig. Er de borte en dobbelttime, er snart grensen overskredet, sier han. Selv har han hatt sykmelding etter åtte ukers fravær med sykehusinnleggelse. Han vet ennå ikke om han må gå det første året om igjen – eller om han klarer å ta igjen det tapte. I så fall blir det mye skolearbeid i julen.

LES OGSÅ: Den omstridte fraværsgrensen har hatt en dramatisk effekt på lokale skoler

Uenige om ordningen

Henriette Kristiansen og Michelle Johansen fra Mysen går begge på studieretningen helse og oppvekst. De er helt uenige om fraværsregelen som ble innført fra skoleåret 2016/2017.

– Vi har godt av litt struktur i hverdagen, sier Kristiansen. Det er Johansen enig i, men hun mener andres skulking kan gå ut over dem som virkelig er syke.

To jenter føler at regelen fører til at lærerne mistenker alle med fravær for skulking.

– Har vi omgangssyke og ikke kommer oss til legen for å få sykmelding, blir det til at vi går på skolen og smitter andre, sier de.

 

Ned 30 prosent

Ifølge kunnskapsminister Henrik Asheim (H) har fraværet for de svakeste elevene, som er mest borte fra skolen, gått ned med 30 prosent. Færre får strykkarakter og færre slutter.

Den nye regelen sier at grensen for udokumentert fravær er 10 prosent. Overstiges den, får ikke eleven karakter i faget.

Mens en gjennomsnittselev i 2015 hadde fem dager og 12 timer fravær, har eleven i snitt tre dager og ni timer fravær nå. Antall elever som hadde mer enn 14 dager fravær, er nestenhalvert – fra 32.000 til 17.000 elver, står det i pressemeldingen fra kunnskapsministeren. Østfold er blant fylkene med nedgang i antall elever som har fått «ikke vurdert» på grunn av fravær. Utdanningsleder Lise Rognerud ved Mysen videregående skole er veldig fornøyd med den nye regelen. Den har ført til langt høyere tilstedeværelse enn tidligere.

LES OGSÅ: Disse elevene hadde null fravær på videregående dette skoleåret

– Samtidig åpner regelen for at vi kan ta andre hensyn når det er behov for det, sier hun.

Ved Askim videregående skole melder rektor Vigdis Gjerberg om samme trend. Fraværet har gått betydelig ned – sammenlignet med skoleåret 2015/2016.

– Vi var litt bekymret for om den nye regelen ville føre til at flere elever ville få «ikke vurdert». Men det har snarere blitt færre, sier hun.