Stress:

Dette gjør stress med huden din

- Kan forverre akne og andre hudsykdommer.

STRESSET HUD: Huden er blant organene våre som sier fra når vi stresser for mye, forklarer ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
STRESSET HUD: Huden er blant organene våre som sier fra når vi stresser for mye, forklarer ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Stress kan være litt stress. Ikke bare kan det gjøre oss irritable og slitne, det kan også tukle med huden vår. Men hvilke hudtilstander påvirkes og hvordan kan man egentlig stresse ned? Vi har spurt ekspertene.

Men først: hva er egentlig stress? Ifølge Are Holen er svaret enkelt og greit: kroppens måte å øke innsatsevnen vår på- når vi er utfordret eller i fare. Holen som er stressforsker og professor emeritus ved NTNU, Institutt for psykisk helse, forklarer at stress i passende mengde, også kjent som moderat stress, er både sunt og stimulerende for kropp, hud og hjerne. Nøkkelen er å ha en god veksling i hverdagen mellom innsats, stress og hvile, og mellom plikt- og lyst-aktiviteter.

- Det uheldige er høyt, langvarig og uavbrutt stress i uker og måneder. Ved stress øker våre stresshormoner. De fører til forandringer i kroppen på over 300 ulike steder, sier han.

Forskeren forklarer at reaksjonen heldigvis er reversibel og at stresshormonene vil synke til et vanlig nivå ved avbrekk i hverdagen. Får vi derimot ikke de stressfrie pusterommene, kan stresshormonet, ved navn kortisol, bli liggende i blodet på et høyt nivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.