DEBATT

Unge utenfor arbeidslivet:

Vi må få flere unge i jobb

Unge som aldri får noen tilknytning til arbeidslivet og blir stående utenfor hele livet, er blant våre største samfunnsutfordringer.

BEKYMRET: Over 14 000 unge nordmenn har stått utenfor arbeid, utdanning og opplæring i fem år sammenhengende. Det gjør statsminister Erna Solberg bekymret. Foto: Hans Arne Vedlog
BEKYMRET: Over 14 000 unge nordmenn har stått utenfor arbeid, utdanning og opplæring i fem år sammenhengende. Det gjør statsminister Erna Solberg bekymret. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I morgen kommer OECD med en ny rapport om det som kalles NEET-gruppen, unge som står utenfor arbeid, utdanning eller opplæring. Det er i denne gruppen vi finner mange av dem med størst sannsynlighet for å aldri være en del av arbeidslivet.

Tallene i morgendagens rapport er foreløpig ikke kjent, men fra tidligere rapporter vet vi at i 2016 var det om lag 73 000 i alderen 15-29 år var i gruppen. Vi vet også at nær halvparten av de som inngår i NEET-kategorien er i alderen 25-29 år, og at én av ti i denne aldersgruppen hverken er i utdanning, sysselsetting eller opplæring.

Noen er i statistikken fordi de tar seg et friår, at de i en kort periode befinner seg mellom jobber eller er jobbsøkende etter endt utdanning. Det er ikke disse som bekymrer meg.

Det som bekymrer meg er at over 14 000 er i den samme statistikken sammenhengende i fem år. Innvandrere og personer med lav utdanning og dårlig helse er overrepresentert i NEET-gruppen, og særlig blant dem som tilhører gruppen mer langvarig. Mer enn halvparten har ikke fullført videregående opplæring. Blant de unge med betydelige helseplager, er ulike former for psykiske lidelser dominerende. Blant annet gjelder det 70 prosent av de med rett til arbeidsavklaringspenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.