DEBATT

Opplæring trenger ikke skje i skolen

Stadig flere unge faller ut av skolesystemet og arbeidsmarkedet. Seniorene på arbeidsplassene bør kunne fungere som mentorer for skoletrøtt ungdom.

SKIFTER GIR: Unge utenfor arbeid og utdanning kunne få prøve seg i forskjellige yrker under veiledning av seniorer som kanskje ikke orker å ta de tyngste løftene, men som har verdifull erfaring og ferdigheter å overføre. En slik bro mellom generasjonene vil ikke være noe nytt. Det er slik kunnskap alltid har blitt overført i praktiske yrker: ikke i skolen, men i praksis, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT
SKIFTER GIR: Unge utenfor arbeid og utdanning kunne få prøve seg i forskjellige yrker under veiledning av seniorer som kanskje ikke orker å ta de tyngste løftene, men som har verdifull erfaring og ferdigheter å overføre. En slik bro mellom generasjonene vil ikke være noe nytt. Det er slik kunnskap alltid har blitt overført i praktiske yrker: ikke i skolen, men i praksis, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som et tiltak mot frafall i videregående skole, foreslår Oslo Høyre å innføre et frivillig ekstra skoleår mellom ungdomsskolen og videregående. Begrunnelsen er at «vi som samfunn ikke har råd til at mennesker faller utenfor arbeidslivet før de har startet».

Begrunnelsen er god. Men løsningen vitner om en manglende forståelse for problemet. For hvordan inkluderer man mennesker som ekskluderes fra arbeidslivet? Ved å gi dem arbeid.

Vi trenger sårt en reform som gir en håndsrekning til dem som ikke kommer inn i arbeidslivet fordi de mangler papirer fra videregående skole.

Behovet er stadig mer påtrengende: Andelen unge som verken er i jobb eller utdanning, har økt de siste årene. 9 prosent i aldersgruppen 15-29 er verken i jobb, utdanning eller opplæring – opp fra 7% i 2008. Særlig én gruppe havner utenfor arbeidslivet, nemlig de som ikke har fullført videregående skole. Det viser OECD-rapporten Investing in Youth: Norway som ble lansert 5. april.

Hos oss er det i mye større grad enn i andre OECD-land de som faller fra videregående, som havner utenfor arbeidslivet. Det gjør isolasjonen verre og mer påtakelig, ifølge rapporten. Skillet mellom de som inkluderes og de som ekskluderes i arbeidslivet er altså spesielt sterkt i velferdsstaten Norge. De som havner utenfor arbeidslivet, har betraktelig høyere risiko for dårlig psykisk og fysisk helse. Og de blir oftere deprimerte og engstelige enn unge i samme situasjon i EU-land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.