Publisert: 18. mai 2018.   Endret: 23. mai 2018
Holifestival i Trondheim mai 2018

AKTUELT: Appen ble lansert på en Holifestival (indisk vårfestival) i Trondheim nylig. -Vi håper den vil føre til bedre integrering og mindre ensomhet, sier Emma Jøsok. (FOTO: Emma Jøsok)

Ny app kan motvirke ensomhet

Ny app kan motvirke ensomhet

Hometrotter er en ny app som gjør det enklere å møte folk fra hele verden i ditt eget nabolag.
-Sammen styrker vi fellesskapsfølelsen og får god psykisk helse, sier Emma Jøsok.

Hometrotter er en app som gjør det enklere å møte mennesker fra andre kulturer i ditt eget nabolag, ved å skape og delta på hendelser. Appen fungerer som en flerkulturell møteportal, som kan lastes ned gratis på nett. 

-Å ha folk fra hele verden samlet på ett sted, medfører et fantastisk mangfold av festdager, danser, språk, mattradisjoner, og mye mer, sier Emma Jøsok, som hadde ideen til appen og er daglig leder for prosjektet.

-Dette er fantastiske ressurser som vi mener er for dårlig utnyttet i samfunnet vårt i dag. Vi møtes ikke i tilstrekkelig grad på tvers av kulturelle grenser.

Hva med å være med på pastakurs eller karneval?

Det er der Hometrotter kommer inn. På appen kan man legge ut invitasjoner til egne arrangementer, der man kan vise frem sin egen kultur.

Eller man kan delta på arrangementer som andre har lagt ut. Eksempler på arrangementer er språk-kaféer, pasta-kurs, Holi-festival, karneval, 17.mai-frokost, eller tango-dansing.

-Mulighetene er mange, slår Jøsok fast. Visjonen til hometrotter-teamet er å gjøre flerkultur gøy, og synliggjøre ressursene som finnes i mangfoldige samfunn.

Motvirker ensomhet

En stor gruppe i Norge lider av depresjon og ensomhet.

-Vi ønsker at folk som føler seg alene skal kunne bruke Hometrotter til å delta på sosiale arrangementer med en lav terskel. Hometrotter tilrettelegger for at de som tidligere har laget middag for én, nå kan invitere til middag for flere, sier Jøsok.

Hun forklarer at appen har en leken tilnærming.

-Vi håper at dens inkluderende natur kan være med på å styrke fellesskapsfølelsen i samfunnet.

-Kan bli ressurspersoner for noen som trenger det

Jøsok påpeker at folk som er ensomme også kan lide av lav selvtillit.

-Og de kan av den grunn ha vanskelig for å bli kjent med nye mennesker. Etter egne erfaringer kan det i en slik situasjon være enklere å knytte kontakt med folk fra andre land, sier Jøsok.

- Folk fra andre land som er i Norge er som regel veldig interessert i å kjenne nordmenn og lære mer om det norske samfunnet. Via Hometrotter-appen kan ensomme nordmenn få mulighet til å være ressurspersoner for noen som trenger det, tenker Jøsok.

Ideen spant ut fra frustrasjon over innvandringsdebatten

Jøsok forklarer at ideen om Hometrotter sprang ut fra en frustrasjon over at innvandringsdebatten ofte har et negativt fokus.

-Selv har jeg alltid hatt en stor forkjærlighet for å reise og oppleve kulturer som er forskjellig fra min egen.

 -Det er så forfriskende å møte folk som ser på verden med litt andre øyne enn en selv, og som kan vise at det finnes uendelig mange måter å leve på.

-Rart at man ser på kulturelt mangfold med ulike øyne borte og hjemme

-Det er rart at kulturelt mangfold blir sett på som eksklusivt og spennende når man er ute og reiser. Men som noe fremmed og skummelt når de samme kulturene blir brakt til våre egne nabolag, sier Jøsok.

Hun poengterer at det heldigvis ikke er alle som mener dette, men at det kan oppleves sånn dersom man bare leser nyheter.

-I Norge er vi ikke er flinke nok til å bruke og å sette pris på de flerkulturelle ressursene. Og det ønsket jeg å gjøre noe med.

Lanserte appen i Trondheim

Jøsok tenkte at det er mange fantastiske mennesker fra alle verdens land i Norge. Og at alle har sine egne unike ressurser, kunnskaper og ferdigheter. Hun og broren Johan, satte seg ned og begynte å skissere litt, og plutselig kom idéen om appen opp.

Etter et par års konseptutvikling, revidering av design og uendelig mange søknadsrunder for å skaffe penger til finansiering, lanserte de for få dager siden en førsteutgave av appen, på en Holi-festival i Trondheim.

-På veien har vi gradvis formet et fantastisk flott team, forteller Jøsok.

-Alle har styrker og ferdigheter som har bidratt til å gjøre Hometrotter til det det er i dag. Vi valgte å ha lanseringen i Trondheim, hvor vi har et godt nettverk. Etterpå planlegger vi å begynne med utviklingen av neste utgave. Og vi har klare ambisjoner om å slå gjennom internasjonalt.

Nyttig app for den som vil komme i kontakt med andre kulturer

Hun oppfordrer folk som synes det er spennende å steppe utenfor komfortsonen og prøve nye ting til å bruke appen.

-Innvandrere og utvekslingsstudenter som ønsker å komme i kontakt med nordmenn kan bruke den, man kan bruke den til å lære seg nye språk, til å lære nye ferdigheter, og mye mer. Hovedprinsippet er at man skal vise frem sin egen kultur eller lære mer om andres. Utover det er det bare fantasien som setter grenser.

Har egne erfaringer

Jøsok forteller at hun selv har hatt personlige opplevelser med det å være minoritet i et annet land, og vet hvor vanskelig det kan være.

-Man kjenner ikke språket, man kjenner ikke til normer og regler, så man er hele tiden redd for å gjøre noe feil. I slike situasjoner er det veldig lett å trekke seg tilbake, enten alene eller med folk som er lik en selv, reflekterer Jøsok.

Bidrar til å verdsette egen kultur

Hun tenker at når det eksisterer store motsetninger til innvandring i den politiske diskusjonen, er det ikke rart at mange med minoritetsbakgrunn sliter mentalt.

-Samtidig får man hele tiden høre at man må lære seg norsk, og lære seg om det norske samfunnet. Og det er lett å få inntrykk av at ens egen kultur ikke er verdt noen ting, tenker Jøsok.

- Hometrotter ønsker å bringe minoritetskulturer frem i lyset, og vise at man kan være stolt av sin egen kultur. Også når man er i et annet land.

Å være en god vert

Jøsok håper dette kan føre til bedre integrering, og til at innvandrere kan lære mer om den norske kulturen, og motsatt.

-Vi skal ikke bare møte dem med krav om at de må bli som ”oss”. Som Thomas Hylland Eriksen sier: ”Man kan være en dårlig gjest, men man kan også være en dårlig vert. En dårlig vert er en vert som ikke er interessert i å høre på gjestene sine, men som bare vil fortelle dem om hvordan verden fungerer og hva man skal gjøre. Og det er det ingen som liker!

-Folk vil bli behandlet med respekt, og de vil at vi skal ta oss tid til å sette oss inn i deres virkelighet. Og da er min erfaring at vi tåler en del uenighet etterpå. Fordi vi vet at den andre har tatt oss på alvor.”

FIKK GOD IDE: Emma Jøsok er daglig leder for Hometrotterprosjektet.
Foto: Lena Sæternes
Hometrotter teamet i Trondheim
  • Emma Jøsok, daglig leder i prosjektet, idéhaver Hun jobber ellers som frilanser, med filmproduksjon
  • Even Hartmann, markedsføring av prosjektet
  • Johan Jøsok, designer, konseptutvikler
  • Fred Hugo Husøy, økonomisk ansvarlig
  • Fride Jøsok, networking 
  • Lovise Stette-Høyberg, networking
  • Amund Aune, teknisk ansvarlig

 

Hometrotters Støttespillere

Kommenter:

Mer om

helsefremming.og.forebygging minoriteter nyhet nyhet

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen