Psykisk sykdom

- Er det en sykdom i seg selv å være jente?

Skole- og kroppspress og glansbilder på sosiale medier er trolig årsaker til at 40 prosent flere unge jenter får en psykisk lidelse. Psykolog Peder Kjøs spør om vi skjermer ungdommene våre for mye.

PSYKISK SYKDOM HOS TENÅRINGSJENTER: Psykolog Peder Kjøs forklarer hvorfor det er så mange unge jenter som sliter med psykiske problemer. FOTO: Privat
PSYKISK SYKDOM HOS TENÅRINGSJENTER: Psykolog Peder Kjøs forklarer hvorfor det er så mange unge jenter som sliter med psykiske problemer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er unge jenter psykere enn før? Forskningen sier ja. I dag er syv prosent av jenter mellom 15 og 17 år, og ni prosent av jenter mellom 18 og 20 år, diagnostisert med en psykisk lidelse, ifølge FHI. Fra 2011 til 2016, har andelen unge jenter som er registrert med psykiske lidelser, økt med 40 prosent.

De vanligste lidelsene blant jenter er angst, depresjon, spiseforstyrrelser og tilpasningsvansker. Det finnes ingen tilsvarende økning blant gutter. Hva er det som skyldes denne økningen blant tenåringsjenter?

Lignende studier har blitt gjennomført i USA. Tallene viser at forekomsten av psykiske lidelser blant unge jenter økte etter 2010 – på samme tid som smarttelefonene kom i bruk hos mange av oss, og da flertallet av befolkningen begynte å bruke sosiale medier.

– Det er naturlig å tenke at sosiale medier og økt skjermbruk kan være en av årsakene til økningen, det vil passe godt til tiden, men dette vet vi ikke med sikkerhet, forklarer Pål Surén, som er barnelege og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Hva fører til psykiske helseplager blant unge jenter?

Problematisk oppvekst, mobbing, ressursfattigdom, vanskelig hjemmeliv, sosial eksklusjon, rus, problemer i skolen, gener (sårbarhet) og inaktiv fritid er blant risikofaktorene for psykiske lidelser – og disse har vært stabile over tid.

["
PlussTotal påskekampanje 60% avslag
Logo
PlussTotal
Dagbladet Pluss, Elbil24 Pro, KK Pluss og Se og Hør Pluss i samme pakke!
Prøv nå
","","","","","","","","","","","","","",""]