Endret: 27. september 2019
padova par

BRUK AV FRIVILLIGE: Marta Gaboardi og Fransesca Disperati forteller om erfaringer fra Italia, når det gjelder å integrere Housing First-deltakere i lokalsamfunnet: -Å ha et menneske som er med deg og handler i nærbutikken, kan være gull verdt. Det kan være starten på at du blir kjent med flere, og blir mer og mer integrert. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

-Fantastisk at den tredje internasjonale Housing First-konferansen endelig er i gang

-Fantastisk at den tredje internasjonale Housing First-konferansen endelig er i gang

-Når vi tar imot deltakerne på konferansen i byen vår Padova, har vi samme mål som ellers i Housing First. Vi vil få folk til å føle seg velkomne, sier Fransesca og Marta.

De to har henholdsvis Disperati og Gaboardi til etternavn, og er to av vertene som tok imot en stor gjeng med Housing First- folk på den tredje internasjonale Housing First-konferansen som startet i Padova i dag.

-Vi har jobbet i ett helt år med å forberede konferansen, så dette er en stor dag. Vi har vært så heldige å få fantastiske forelesere til arrangementet, og interessante innlegg fra mange steder i verden. Og vi håper at de som deltar vi få noe verdifullt her, som de kan ta med seg hjem, sier Gaboardi, som er tilknyttet Universitetet i Padova og jobber med en doktorgrad.

Målet er å skape band på tvers

Temaet for konferansen er «Working in Housing First. Breaking the cycle of homelessness, through empowerment and community integration”.

-Konferansen har 180 deltakere, fra Europa, USA og Oseania. Her er det forelesere fra Norge, New Zealand og Italia. Frankrike, Belgia og Spania. Sverige, Polen og Irland, og mange flere land. Så det er gode muligheter for å få ny kunnskap og nye kontakter.

-Vi håper at folk skal ta med seg både noe faglig og personlig fra Padova. Noe som kan bli til glede og nytte for for dem, også senere, sier Disperati, som jobber som forskningsassistent.

Verden endrer seg stadig, viktig å møtes

Målet til arrangørene er å skape bånd og diskusjoner på tvers, mellom land og kontinenter, mellom forskere og praksisfelt, og mellom brukere og de som utfører tjenestene. De to forteller at det er omtrent lik deltakelse fra praksisutøvere, og forskere og akademikere.

-Og alle er like viktige, sier Gaboardi.

-Naturligvis er praksisutøverne like viktig som de som forsker og finner ny kunnskap. Etter som verden stadig forandrer seg, er det viktig at de ulike aktørene på feltet møtes iblant og stikker fingeren i jorda. Hvor er vi? Hvor står vi? Hvor er vi på vei?

-Jobber folk annerledes med Housing First i et annet land man kan sammenligne seg med? Man kan få mange aha-opplevelser av å delta på en slik konferanse.

Integrering, noe av det vanskeligste

Konferansen har søkelys på integrering. Hva tenker de to vertene om temaet? Kan de fortelle om en måte de vet fungerer bra i Italia, for å få til vellykket integrering av Housing First-deltakerne?

-Det kan lett bli mange fine ord om hvordan ting skal og bør være når man diskuterer Housing First og integrering, sier Disperati.

-Men noe av det viktigste, er at noe konkret må gjøres for at Housing first-deltakerne skal føle seg inkludert i lokalsamfunnet de kommer til. Det handler om relasjoner. Relasjon mellom bruker og hjelper, men også mellom den nye som har kommet inn i nabolaget og omgivelsene. Naboene.

-Kan nytte å bruke frivillige

-Det trenger ikke være enkelt. Men en måte vi ser kan ha effekt, her i Italia, er bruk av frivillige. Det kan være en nøkkel, for å skape gode relasjoner, fortsetter hun.

Disperati forklarer videre at dette er personer som bidrar, uten å ta betalt for det. De kan for eksempel være tilknyttet den katolske kirken. De gjør det fordi de vil det selv. Ikke fordi de får lønn for det.

-Å ha et menneske som er med deg og handler i nærbutikken, og på kino kanskje, kan være gull verdt. En du sier hei til, og blir kjent med. Det kan være starten på at du blir kjent med flere, og blir mer og mer integrert.

 

Kommenter:

Mer om

housing.first bolig inkludering god.hjelp.i.et.brukerperspektiv nyheter utland

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen