Hopp til innhold

Voldsutsatte Nina: – Jeg er forundret over at jeg fortsatt lever

Nina Iversen har blitt slått, seksuelt misbrukt og opplevd psykisk terror gjennom hele sitt snart 50 år lange liv. Norge må skjerpe seg sier ny rapport.

Todelt bilde: Til venstre er Nina Iversen som barn, til høyre som voksen i samisk luhka

OPPLEVD VOLD FRA BARNSBEN AV: Nina Iversen fra Tysfjord var bare et barn da hun begynte å oppleve vold i nære relasjoner. Bildet til høyre er fra da NRK traff henne i fjor vinter.

Foto: Privat/Kenneth Hætta

Hun hører noen hyle.

Det tar en stund før Nina Iversen skjønner at det er hun selv som hyler. Så blir alt svart.

Slik beskriver Nina, fra det samiske samfunnet i Tysfjord, en av episodene hun opplevde som barn. Til NRK forteller hun at hun selv har opplevd både fysisk, seksuell og psykisk vold.

Nina tilhører én av to samiske kvinner som opplever vold, ifølge en ny rapport.

– De traumene jeg har som følge av volden har gjort at jeg ved flere anledninger nesten har kollapset. At kroppen rett og slett har sagt stopp. Så jeg er forundret over at jeg fortsatt lever, sier Iversen.

Hun forteller at hun gjennom hele sitt liv har blitt utsatt for vold. Til tross for den fysiske volden, så er det den psykiske som har vært det verste for henne.

Møtet med det statlige støtteapparatet føler hun er mangelfull. I dag lanserte Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) sin rapport Vold og overgrep i samiske samfunn.

Nina Iversen er en av ofrene som stod fram i media etter at overgrepssakene fra Tysfjord ble kjent. I Tysfjord-saken i Nordland er det nå 151 straffesaker som omhandler seksuelle overgrep.

– Norge har en plikt

Rapporten konkluderer med at det er for lite kunnskap om samisk- språk og kultur i det statlige hjelpeapparatet i Norge. Dette er til hinder for å forebygge vold i samfunnet.

– Vold og overgrep er et utbredt samfunnsproblem i Norge. Norge har en plikt etter menneskerettighetene til å forebygge, beskytte mot og etterforske slike saker, sier Petter Wille, som er direktør for NIM.

Petter Wille

UTARBEIDET RAPPORT: Direktør i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter Petter Wille sier: – I temarapporten vi har lansert i dag ser vi på hvordan Norge kan ivareta den samiske voldsutsatte bedre, i tråd med statens menneskerettslige forpliktelser.

Foto: NIM

Rapporten har blant annet basert seg på fire FN-komiteers anbefalinger til Norge. Wille mener regjeringen nå må sikre at disse anbefalingene tas til følge.

– NIM mener regjeringen må iverksette en handlingsplan mot vold og overgrep i samiske samfunn, med konkrete og skreddersydde tiltak, sier Wille.

Iversen er glad for funnene i rapporten.

– Jeg håper at den fører til at det blir satt i gang tiltak, slik at det offentlige har mulighet til å oppdage vold i nære relasjoner ved et tidligere stadium. Hadde for eksempel skolen oppdaget at jeg var et barn som slet, så kunne det vært meldt inn, mener hun.

Hvordan har du klart å komme deg igjennom så mye?

– Si det? Jeg vet ikke om jeg har kommet meg igjennom det helt ennå. Men det at jeg har vært ærlig med meg selv og omgivelsene mine om det jeg har opplevd har nok hjulpet, svarer Nina Iversen.

Justisministeren mener det er viktig med samisk kompetanse

Justisministeren besøker Oslopolitiet.

VIL SE PÅ MULIGE TILTAK: Justis- og beredskapsdepartementet Tor Mikkel Wara sier til NRK at han vil vurdere øvrige tiltak i samarbeid med andre departementer og Sametinget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er viktig å bli møtt med samisk språk- og kulturkompetanse i hele tjenesteapparatet. Vi vet at mange kommuner og andre aktører strever med å få tak i folk som har denne kompetansen. Stimuleringsordningene for å få flere til å velge utdanning i samisk språk er et eksempel på gode initiativer som vi kan bygge videre på, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Wara sier til NRK at arbeidet mot vold i nære relasjoner er noe regjeringen prioriterer høyt.

– Jeg deler Sametingets bekymring for funnet av en høy forekomst av vold mot samiske kvinner. Regjeringen har satt av 500.000 kroner til å følge opp forskningen som Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har gjort på dette feltet, forteller justisministeren.

Han legger til at regjeringen først skal gå igjennom rapporten før det loves flere tiltak.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK