Så enkelt deler du Enebakk Avis-abonnementet med familien

Onsdag 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse, så også i Enebakk kommune.

Kommunen inviterer alle bygdas innbyggere til foredrag i Enebakk kultursal klokken 19 onsdag kveld. Da kommer Helene Back for å snakke om sin sterke historie om psykisk sykdom.

"Min reise" er et foredrag om egen erfaring med selvmordstanker, angst, depresjon og avhengighet av sovemedisinger. I hennes foredrag får du høre hvordan hun har jobbet med seg selv for å få tilbake gleden i livet og føle seg bra nok, opplyser Enebakk kommune i sin invitasjon.

Vil motivere

Tidligere på dagen er det arrangement både for elevene på Kirkebygden barne- og ungdomsskole og på Mjær ungdomsskole.

Da kommer 21 år gamle Sally Kamara for å snakke til 9. og 10. trinn elevene på begge skolene.

Sally, eller Salamatu, Kamara, står bak motivasjonsprosjektet "Hva har du under klærne".

TV2 har tidligere skrevet om Kamara, som ble skutt i ryggen som liten jente under borgerkrigen i Sierra Leone. Senere kom hun seg meg god hjelp til Norge.

Kjent fra TV

Salamatu er kjent for enkelte fra serien FML som tidligere har vært sendt på Tv2 Livsstil.

Kamara snakker om viktigheten av å elske sin egen kropp. Helt siden hun klarte å snakke og skrive norsk, har Sally vært en stor forkjemper for ungdommer som føler at de ikke har funnet sin plass i samfunnet.

Som aktiv rullestolbruker bruker hun tiden sin til å hjelpe andre ungdommer til å tørre å gå ut i verden, ta muligheter, gripe sjanser, elske seg selv og sist men ikke minst leve ut sin egen drøm, opplyser nettstedet Talerlisten.

FAKTA

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober. Dette er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse.

I 2017 var det over 1000 registrerte arrangementer landet rundt på denne tiden.

Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da World Federation for Mental Health (WFMH) satte den 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden. Dagen markeres i over 150 land jorden rundt.

Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge i samarbeid med Helsedirektoratet. Men det er alle de frivillige, og over halvparten av landets kommuner, som har hjulpet å dra lasset for større åpenhet om psykisk helse med arrangementer år etter år.

Etter 25 år med markeringer har Verdensdagen for psykisk helse vokst seg stor både i Norge og i mange andre land.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av Norges befolkning vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Det å ha noen å snakke med kan være avgjørende for håndteringen av problemene, og om man søker hjelp.

Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

Kilde: Wikipedia