Endret: 30. november 2018
Illustrasjonsbilde dame

AUTOPILOT: – Nå slår hjelpe-tankene inn med en gang. Jeg er knapt innom de negative tankene, sier «Mona». ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX.COM

– Reparerte min tilstedeværelse i livet

– Reparerte min tilstedeværelse i livet

– Uten hjelpen jeg fikk fra Frisk Bris da jeg opplevde en vanskelig periode i livet, hadde jeg nå kanskje gått på medisiner i stedet for å fungere godt og jobbe, sier «Mona» som er i slutten av 50-årene.

– Jeg har sagt noen ganger at Frisk Bris reddet mine hverdagsrutiner. Jeg følte at Sølvi reparerte min tilstedeværelse i livet, sier «Mona» om sykepleier Sølvi Abrahamsen i Frisk Bris Bamble.

– Viser empati og pusher

– Jeg merket det på manglende konsentrasjon. Klarte ikke å holde orden på dagene mine på jobb, fikk ikke gjort noen ting og begynte å rote rundt meg hjemme. Jeg kjempet ett års tid, så var det bare slutt. Jeg var hos fastlegen, og ble sendt til Frisk Bris. Fra den dagen gikk alt bare fremover, forteller hun.

Hun tok en test som viste at hun var deprimert.

– Det var fantastisk at jeg kom så raskt inn. Sølvi skjønte intuitivt hva jeg ikke orket, og hjalp meg med små, praktiske ting som var viktige da. Samtidig hadde de et grep om meg som gjorde at de løftet meg. Jeg synes de er utrolig dyktige til å lese mennesker. De viser empati og pusher samtidig, på en måte som trigger fremgangen i deg og løfter deg uten at du merker det, mener «Mona».

– Detaljerte hverdagen min

Sammen med Sølvi kartla hun de områdene av hverdagen hvor skoen trykket mest, og laget ukeplaner med gjøremål hun skulle utføre.

– Enkle ting som at jeg skulle stå opp, spise frokost, rydde bort etterpå, ta søppel. Det gikk på å detaljere min hverdag rundt sånt som vi gjør automatisk til vanlig, sier hun.

Kognitiv terapi som tankeverktøy

Fra Frisk Bris ble hun loset videre til psykolog.

– De visste at jeg som sykmeldt hadde krav på å få en psykolog. Han hadde samme filosofi rundt mennesker som Frisk Bris, om at trykking og pekefinger ikke er det som setter et menneske på beina igjen. Her fikk jeg kognitiv terapi, som hjalp meg til både å tenke, føle og handle annerledes, sier hun.

– Er blitt automatisert

Hun lærte å stoppe opp når negative tanker meldte seg, og dreie dem i en positiv retning ved hjelp av hjelpetanker til bruk i slike situasjoner.

– Nå slår hjelpetankene inn med en gang. Jeg er knapt innom de negative tankene. Det er blitt automatisert, som en autopilot. Jeg klarer å forholde meg til vanskelige ting uten å skulle ta hele ansvaret for dem. Jeg tar vurderinger og takler jobben min godt, sier «Mona».

Hjelper andre i samme situasjon

I dag sitter hun i brukerrådet til Frisk Bris, hvor hun deler sine erfaringer for å hjelpe andre i samme situasjon som hun var i.

– Der får jeg også være med på å påvirke hvordan tilbudet skal utvikle seg fremover. Alle kommuner burde hatt et Frisk Bris-tilbud, mener «Mona».

Faghefte om lavterskeltilbud
Trykk på bildet, og se NAPHAs hefte om lavterskeltilbud, som denne artikkelen er en del av.
DER SKOEN TRYKKER: Frisk Bris bruker ofte denne skoen som utgangspunkt i første samtale med brukerne, for å kartlegge hvor utfordringene er størst.
FRISK BRIS

Etablert i Bamble kommune i 2009 som et kommunalt eid foretak.

Har som hovedmål å hjelpe mennesker inn i arbeidsliv og aktivitet.

Har blant annet tilbud rettet mot sykmeldte med lettere psykiske helseproblemer, unge som faller utenfor skole og arbeidsliv, og mennesker som har behov for og ønske om en livsstilsendring.

Fikk i 2017 ni av ti sykmeldte med milde angst- og depresjonsplager tilbake i jobb.

Kommenter:

Mer om

lavterskeltilbud brukererfaringer

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen