Endret: 12. februar 2019
marianne meløy

AKTUELT: -Spørsmålet «E det æ - eller e det bygda?» (som tar feil nå), dukker særlig mye opp i skolten i foranderlige tider, sier skuespiller Marianne Meløy. (FOTO: Privat)

Marianne Meløy kåserer om psykisk helse på NAPHAs jubileumsseminar

Marianne Meløy kåserer om psykisk helse på NAPHAs jubileumsseminar

Ennå er det plasser ledig på NAPHAs jubileumsseminar den 14. februar. Bli med og kom hjem fylt av inspirasjon.

Den 14. februar feirer NAPHA 10 års drift, og på podiet på Dokkhuset i Trondheim vil mange spennende personer stå, for å formidle tankevekkende og inspirerende budskap til deltakerne. Arrangementet streames live på Napha.no.

Klikk her om du vil vi skal sende deg en lenke i Messenger når det starter!

En av bidragsyterne på arrangementet er Marianne Meløy, skuespiller ved Trøndelag Teater. Nå, ni dager før arrangementet, røper hun litt til napha.no om hva kåseriet skal handle om.

Er det du eller de andre som tar feil?

-Jeg har satt «E d æ, eller e d bygda?» som tema. Det handler om hvordan vi alle ofte står i en slags floke eller knute, mellom hva en selv mener eller er, og de andre, sier Meløy.

Hun tror at temaet er ekstra aktuelt i dag, når mye skjer i verden og i media, og det er mye å forholde seg til.

-Spørsmålet «E det æ - eller e det bygda?» (som tar feil nå), dukker særlig mye opp i skolten i foranderlige tider.

-Ingen henger helt i hop

Det som skjer mellom mennesker er ofte tema i hennes kåseri. 

-Hvor kommer ideene dine fra?

-Jeg prøver å riste meg ut av eget ekkokammer, og å høre på alle stemmene jeg har, enten i hodet eller rundt meg, sier Meløy. Og fortsetter med glimt i øyet:

-I kjappe, skråsikre, digitale tider, kan det være en fest å samle på alle som ikke oppfyller stereotypien om hva slags menneske de er. For ingen henger heilt i hop.

Hun nevner noen eksempler:

-Den trivelige naboen som er et nettroll. Miljøsvinet som plukker søppel. Moralisten som slår seg laus. Takk o pris!  Jeg samler på det inkonsekvente, og det som jeg ikke helt vet hva jeg skal mene om.  

-Kultur er bra for den psykiske helsa

Hun tenker at skuespillere innimellom er helsearbeidere.

-Men kanskje helst samfunnsmedisinsk? Å lufte floker, dilemmaer og konflikter i lag er bra. Teaterets kjerne er at flere på et brett eller en scene kan ha rett - samtidig. Så kan man få perspektiv. Og så er vi ikke alene.  

-Og mer enn et middel for noe annet, er kunst, kultur og fortellinger et mål i seg selv, sier Meløy, og fortsetter:

-Om man laget en kostholdspyramide for psykisk helse, tror jeg mer på at kultur er nederst i pyramiden, sammen med kornprodukter og poteter, enn at den er som en slags kakepynt. 

-Enda mer helsebringende å delta selv

-Hva som er det beste med å være skuespiller? Å ikke dømme, sier Meløy. Og fastslår at det skuespillere egentlig holder på med, er empati. Total empati.

 -Og jeg tror enda mer på at det å være med i kor, eller hva som helst av kunst og kultur, er helsebringende, både for ei bygd, en bydel og individuelt.

-Men så kan man komme opp i en floke: Skal vi synge den teite sangen?  Er det jeg eller koret som har rett?  He he!

Kommenter:

Mer om

psykisk.helsearbeid kunst.og.kultur jubileum napha.10.år

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen