DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Vi må protestere mot de høye prestasjonskravene

En av fem elever får depressive symptomer. Psykisk helse burde være en del av generasjonsopprøret!

PRESS: Når så mange unge begynner å få depressive symptomer på grunn av et for sterkt prestasjonspress på skolen, burde vi spørre oss om dette virkelig er verdt det, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PRESS: Når så mange unge begynner å få depressive symptomer på grunn av et for sterkt prestasjonspress på skolen, burde vi spørre oss om dette virkelig er verdt det, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge denne NRK artikkelen om ungdata undersøkelsen fra 2017, har en av fem jenter et høyt nivå av depressive symptomer, som følelsen av at alt er et slit, at man bekymrer seg mye og søvnproblemer. Siden undersøkelsen startet i 2010, har andelen ungdomsskoleelever som sier de er deprimerte eller ensomme økt for hvert år.

Vi kan videre lese at de psykiske plagene er tett knyttet til skolestress og hvordan ungdommer opplever sin egen kropp og utseende. Disse funnene bekreftes av tall fra Reseptdatabasen, som viser at det nå blir skrevet ut nesten dobbelt så mye medisiner mot depresjon til jenter mellom 15 og 19 år som for ti år siden.

Når såpass mange unge begynner å få depressive symptomer på grunn av et for sterkt press om å prestere på skolen, burde vi som samfunn spørre oss om dette virkelig er verdt det. Vi som demonstrerer for klima, demonstrerer fordi vi ikke vil være en del av et samfunn som gir vår generasjon dårligere livskvalitet enn tidligere generasjoner, fordi vi ikke tar klimaendringene på alvor.

Tallene fra 2018 viser at omfanget av psykiske plager ikke lenger bare øker blant jentene, men også blant guttene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.