– Det er mye fokus på å forebygge dødsfall i trafikken, men mindre fokus på forebygging av at folk skal dø fordi de har det vanskelig, sier lærer Kristin Klaveness fra scenen i kantina på Aust-Lofoten videregående skole.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 500–600 mennesker tar selvmord årlig. To av tre er menn. Dette var tema hos Aust-Lofoten videregående skole før påske.

– Gråter ikke

– Vi har hatt en dag som dette tidligere, men det er bra at det denne gangen er mer fokus på gutter. Vi har kanskje vanskeligere for å åpne oss enn jenter. Vi setter oss ikke ned og snakker sammen en fredagskveld, da går det mest i Fifa og sånne ting, forteller Rasmus Hagen (17).

Kompisene er enige i at gutter ikke er like åpne som jenter.

– Vi gråter ikke sammen, og kunne ikke gjort det heller, sier de.

– En mann gråter ikke og åpner seg ikke, mener Hauk Skjæran (17).

– Hjertesak

Ihne Lysvold (17) og Pia Pedersen (17) mener det er viktig å snakke om psykisk helse hos menn.

– Psykisk helse er en hjertesak for meg. Det er viktig for å hindre at folk dropper ut av skole eller har det vanskelig senere i livet, sier Ihne.

Fredagens presentasjon ga dem også en påminnelse om hvor høye tallene er.

– Vi har fokusert mye på jenter, og kanskje er det derfor færre kvinner enn menn dør. Nå må vi fokusere mer på menn, mener de, og legger til at man må begynne å snakke om psykisk helse tidlig.

– Vi har et innarbeidet mønster om at kvinner er feminine og menn er maskuline. Vi burde også så inn flere «helsebrødre», eller menn som guttene kan snakke med. Det er nok lettere for en gutt å snakke med en mann, slik det er lettere for oss å snakke med ei dame, mener de.

Jentene tror også gutter som henger mer med jenter åpner seg lettere.

– Det ser jeg på guttene i vår gjeng, de snakker åpnere enn de guttene som bare henger med kompiser. Uansett er det viktig å finne noen, hvem som helst, som du kan snakke med.

Snakk sammen

– For å ha en god psykisk helse trenger vi å snakke med de rundt oss, og godta at man er motsatte ting på ulike dager. En dag er man tøff, en annen myk og snill. En dag er man fokusert og en annen avslappet, forteller Klaveness.

Hun viser fram en oppskrift med tre punkter på hva man kan gjøre for å hjelpe andre.

– Tenk igjennom hvilken mannsrolle du skaper. Les energi hos andre, for å se hvordan de har det. Sist og viktigst, åpne en samtale. Spør andre hvordan de har det, sier hun og avslutter med nummeret til flere hjelpetelefoner.