Natur mot stress: En halvtime ute er nok

Ny studie viser at bare 20 til 30 minutter i naturen reduserer stresshormonene i kroppen.

LEGG BORT MOBILEN: Gåturer i naturen kan redusere stress, men kun dersom du er bevisst og til stede. FOTO: NTB Scanpix
LEGG BORT MOBILEN: Gåturer i naturen kan redusere stress, men kun dersom du er bevisst og til stede. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle kjenner på stress innimellom, enten du stresser med å hente barna i barnehagen, du forbereder deg til en viktig eksamen eller har en ekstra travel periode på jobben. Litt stress er ikke skadelig, men for noen blir det så mye at det går utover helse og livskvalitet. (Pssst: Når stresshormonene går opp, påvirker de over 300 ulike steder i kroppen)

Det er lett å tenke at man må ta en lang ferie for å virkelig koble av og stresse mindre, men nå har forskere ved University of Michigan funnet ut at noe så enkelt som en gåtur eller joggetur ute i naturen i 20 til 30 minutter, reduserer stresshormonene i kroppen, skriver forskning.no.

- Resultatene bekrefter tidligere forskning som har vist at trening ute har spesielt god effekt på psykisk/mental helse. Effekten gjelder ikke bare gange, men all form for moderat utholdende fysisk aktivitet, som løping, ski, svømming, sykling osv, forklarer Hilde Grønningsæter, som er 1.amanuensis, dr. Scient i Helse- og treningspsykologi ved Universitetet i Sørøst Norge.

Hun forteller at trening ute har vært benyttet i psykiatrien til behandling av pasienter med angst og depresjon helt fra tidlig på 80-tallet.

- Fysisk aktivitet har vist seg å redusere både opplevelsen av stress og fysiologisk stress, særlig evne til å komme raskt tilbake til normalnivå. Gåturer i naturen kan redusere stress, men kun dersom man er bevisst og til stede. Dersom du snakker i mobilen, kun tenker på problemer eller er fokusert på prestasjon, vil du ikke ha samme effekt. Det vil si at du må legge inn noen forbehold, forklarer hun.

Slik ble studien gjennomført

Forskerne ved University of Michigan ba deltakerne om å gå ute i naturen tre ganger i uken i minst ti minutter. De fikk selv velge lengden, så lenge de følte selv at de var i kontakt med naturen. Stresshormonet kortisol ble målt fra spyttprøver, og målet var å identifisere den beste lengden på gåturen.

Resultatet viser at det kun skal mellom 20 og 30 minutter i naturen til, før vi føler oss mindre stresset. Og det har vel de fleste tid til i en travel hverdag?

- Gåturer i naturen kan redusere stress til en viss grad. Tidligere studier viser at det å la tankene vandre fritt gjør at hjernen får hvile, og det å gå i naturen er én måte å oppnå det på. Et annet alternativ er meditasjon, yoga, annen fysisk aktivitet eller kunst- og kulturopplevelser, sier Are Holen, som er professor i psykiatri og stressforsker ved NTNU.

En god effekt av å gå i naturen er at tankene vandrer.

- Noen kan oppleve det samme hvis de vasker opp, lager mat eller gjør en handling uten å tenke på noe spesielt. Når man går tur opplever man et nærvær til naturen, sier han.

LES OGSÅ: Dette gjør stress med utseendet ditt

Mange stresser for mye

- Stresser vi for mye i dagens samfunn?

- Ja, vi har høye krav til hvordan vårt moderne samfunn skal være. Vi vil ha en velorganisert velferdsstat som krever mer utdanning, mer kompetanse, tettere frister og ulike kontroller og rutiner. Før i tiden var folk mer stresset av bekymringer og fysisk stress, mens vi i dag er mer stresset på en mental måte, sier Holen.

I en stresset hverdag trenger vi en kontrast, og mange søker ro i naturen, gode samtaler, hyggelige måltider eller kunst- og kulturopplevelser.

- Det er ikke noe galt i at det kreves en del av oss, men det er viktig å veksle mellom å være naturlig stresset og det å kunne hente seg inn. Det blir viktigere for det moderne mennesket enn tidligere, og det må vi lære oss til, sier han.

Ifølge Grønningsæter kan det være mange forklaringer på hvorfor gåturer og løpeturer i naturen hjelper;

  • Mennesket er evolusjonsmessig nært knyttet til naturen (tidligere gjennom sanking, jakt, jordbruk, fiske og lignende).
  • Å gå i natur gir distraksjon fra stressende tanker (kognitiv effekt).
  • Sollys er helt spesielt viktig for utvikling av serotonin (et signalstoff som produseres bl.a i hjernen) som påvirker humør, og er viktig for søvn. Serotonin utvikles også under fysisk aktivitet, og påvirker derfor indirekte flere stresshormoner (det vil si har en psykofysiologisk effekt).

LES OGSÅ: Kan mors stress skade fosteret?

STRESS NED: Stress blir negativt når utfordringene går over til opplevelse av belastning.
STRESS NED: Stress blir negativt når utfordringene går over til opplevelse av belastning. Vis mer

Stress kan være farlig

Evnen til å stresse seg opp er en viktig egenskap som alle pattedyr har, inkludert mennesket. Formålet er å kunne reagere hensiktsmessig på en utfordring. Stress er i utgangspunktet positivt og gir oss energi til å løse dagens oppgaver og gir oss kraft til å omstille oss. For eksempel til å løpe fra en sint hund eller reagere fort i en uventet trafikksituasjon.

- Stress er ikke farlig så lenge du opplever at forventningene dine stemmer med virkeligheten, at du opplever at du mestrer utfordringen, at du opplever at du har kontroll, sier Grønningsæter.

Stress er altså en positiv kraft dersom du har tilstrekkelige mestringsstrategier.

- Stress blir negativt når utfordringene går over i en opplevelse av belastning. Når krav overstiger ressurser. Stress blir negativt når de fysiologiske reaksjonene blir stående over tid: høyt kortisol, høyt adrenalin, høy puls, høyt blodtrykk, økt svette, tørrhet i munnen, dårlig fordøyelse, sier hun.

Dette kan over tid gi stive muskler, dårlig blodsirkulasjon, økt risiko for hjerte- og karsykdom, hodepine, mage- og fordøyelsesproblemer, tretthet, angst og depresjon, nedsatt immunforsvar og større risiko for allergi og astma.

LES OGSÅ: - Når stresshormonene går opp, påvirker de over 300 ulike steder i kroppen

Kan gjerne gå lenger enn 20 minutter

Estetiske opplevelser kan også redusere stress, enten en flott utsikt eller kunstopplevelser. Dersom du er en person som liker å gå ute i flere timer, er det heller ikke noe i veien for det.

- Det er ikke slik at 20-30 minutter i naturen er maksimalt, men det gir ganske mye. Dersom man ønsker å gå lenger og har tid til det, opplever man fremdeles en reduksjon av stresshormonene, sier Holen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om