Endret: 12. juni 2019
Anette Ingier

FRAMSNAKK: -Vis til resultater og effekten av tiltaket så ofte som mulig. Promoter og framsnakk tiltaket ved enhver anledning, råder seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Anette Ingjer. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no

-Psykisk helsearbeidere må selge inn det de gjør til beslutningstakere

-Psykisk helsearbeidere må selge inn det de gjør til beslutningstakere

-Prosjektmidler varer ikke evig, og tiltak som fungerer godt lever ikke nødvendigvis videre om man ikke markedsfører det godt.

-Det aller viktigste er selvsagt å faktisk ha et godt tilbud som hjelper mennesker med psykiske helseproblemer. Rask psykisk helsehjelp er et slikt tiltak, som er godt dokumentert gjennom forskning at virker, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Anette Ingjer.

Få beslutningstakerne med på laget

Men jobben med å sikre et videre liv for gode psykisk helseprosjekter stopper ikke der. 

-Start tidlig med å informere beslutningstakerne i kommunen om tiltaket, er hennes første råd.

Om mulig, sørg for å få med tiltaket i kommunale planer og satsninger som nedtegnes. 

-Det gir en gunstig forankring av tilbudet i kommunens beslutningsorganer, sier Ingjer.

Vis frem suksessen

Så gjelder det å vise frem det man oppnår.

-Vis til resultater og effekten av tiltaket så ofte som mulig. Promoter og framsnakk tiltaket ved enhver anledning, råder Ingjer.

Hun mener disse rådene gjelder generelt for alle typer tiltak som kommunene får prosjektmidler til i noen år, før det blir opp til kommunen å videreføre det selv. 12. juni besøkte hun en nasjonal konferanse for kommuner som har lavterskeltilbudet Rask psykisk helsehjelp. Ingjer mener tilbudet har mange gode kort på hånden, som man bør vise frem.

-Rask psykisk helsehjelp har gode kort

-For Rask psykisk helsehjelp har du en RCT-studie gjort av Folkehelseinstituttet, som viser at det er signifikant mer effektivt enn tradisjonell behandling, sier hun. 

Med dette mener hun at man kan si Rask psykisk helsehjelp er et verktøy for psykisk helsearbeid i kommunen, og at det virker.

-Tilbudet avlaster fastlegene i kommunen og forebygger behov for spesialisthelsetjenester. Man kan vinne mye på å gå sammen med samarbeidspartnere som fastleger, skolehelsetjenesten og NAV i å argumentere for å opprettholde Rask psykisk helsehjelp, mener hun.

Møt kommunens behov

Også det å følge med på kommunens behov, mener hun er en god strategi for å fremme tilbudet.

-Vær på tilbudssiden. Rask psykisk helsehjelp kan bistå kommunen med både flyktninger, ungdommer og ansatte som står i fare for å bli sykmeldte. Ved å synliggjøre hva tilbudet kan gi kommunen øker man muligheten for å bli satset videre på, sier Ingjer.

Kommenter:

Mer om

rask.psykisk.helsehjelp nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen