Fra at et fåtall kommuner brukte tilbakemeldingsverktøyet FIT i 2018, er det nå over 10 i Nordland, og flere på gang i Troms og Finnmark.
RESULTAT AV FØRINGER: -I de siste års føringer har Helsedirektoratet spesifisert at de forventer at kommunene tar i bruk tilbakemeldingsverktøy. Det er nok dette vi ser resultater av nå, mener NAPHA-rådgiver Gretha Evensen. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
RESULTAT AV FØRINGER: -I de siste års føringer har Helsedirektoratet spesifisert at de forventer at kommunene tar i bruk tilbakemeldingsverktøy. Det er nok dette vi ser resultater av nå, mener NAPHA-rådgiver Gretha Evensen. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
-NAPHA har jobbet med FIT i noen år, og sett at det har vært sparsom interesse for temaet i nord. Da vi i 2018 gjorde en undersøkelse av hvor mange som bruker FIT, svarte kun tre kommuner til sammen i de tre nordfylkene ja. Tallene stemmer overens med det SINTEF har funnet i sin årlige undersøkelse av kommunale psykisk helse og rustilbud, sier NAPHA-rådgiver Gretha Evensen.
Hun tror den store økningen det siste året delvis skyldes føringer fra helsemyndighetene om at tjenestene skal sørge for systematisk å be om brukernes tilbakemelding på om hjelpen de får virker.
-I de siste års føringer har Helsedirektoratet spesifisert at de forventer at kommunene tar i bruk tilbakemeldingsverktøy. Det er nok dette vi ser resultater av nå, sier Evensen.
Eksempler på helsepolitiske føringer som anbefaler tilbakemeldingsverktøy er Sammen om mestring, strategien Mestre hele livet, pakkeforløpene, veilederen for oppfølging av personer med store og sammensatte behov og veiledende materiell for forebygging av selvmord og selvskading.
-Som en følge av at FIT er en statlig føring prioriterer Fylkesmannen i Nordland å gi tilskudd til kommuner som ønsker å innføre FIT, og fremhever hun.
En annen årsak til FIT-veksten i kommunene i Nord er trolig at KoRus Nord både har prioritert å tilby opplæring i FIT, og at KoRus og NAPHA fremmer FIT på sine fagdager, opplæringer og nettverkssamlinger på ulike tema. Pakkeforløp psykisk helse og rus, ACT og FACT og recovery er eksempler på satsinger hvor FIT anbefales.
-Et sentralt element i recoveryorientert praksis, som NAPHA tilbyr kompetanseheving på, er å innhente systematisk tilbakemelding fra brukeren, sier Evensen.
Hun mener FIT også kan gi god hjelp til lederne i kommunene som står overfor strenge prioriteringsutfordringer.
-FIT hjelper til med å avslutte behandling som ikke virker, og til å endre hjelpen til at det virker. Vi kjenner til kommuner som tar i bruk FIT blant annet fordi de mener det vil bidra til å gi mer treffsikker hjelp, og med det få ned ventelistene, påpeker hun.
Oppsummert svarer FIT, ifølge Evensen, ut både krav om brukermedvirkning, prioritering, evaluering og kvalitet i tjenestene.
30.-31. oktober møttes representanter fra 12 nordnorske kommuner i Bodø, for å dele erfaringer og få mer kunnskap om FIT. Samlingen arrangeres av Fylkesmannen i Nordland, Korus Nord, Rana kommune og NAPHA.
-Deltakerne på samlingen ble enige om å danne et FIT-nettverk i nord, noe jeg synes er særdeles inspirerende. Jeg tror de kan hjelpe hverandre til å få FIT til å vokse og gro i nord. Jeg hørte folk på samlingen si at det å høre på andres erfaringer, og få faglig påfyll både har inspirert og gitt motivasjon for å utvikle FIT videre i egen tjeneste, sier Evensen.
En arbeidsgruppe er nedsatt, bestående av Rana kommune, Korus Nord, RIO/Marborg, Fylkesmannen i Nordland og NAPHA.
-Gruppas oppgave blir å arrangere nye nettverksmøter, og i dialog med kommunene i nord finne tema som skal inspirere til videre implementering av FIT, sier hun.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?