Publisert: 10. mars 2020
bodøhf

AKTUELT: -Jeg hadde ikke hørt om Housing First før, men skjønte med en gang at dette var folk som tok meg på alvor og ville meg vel, sier Rolf Kristian Røsnes (t.v.) T.h.: Remi Larsen fra Housing First Bodø. (FOTO: Anne Bergljot Gimmestad Fjelnseth/ NAPHA)

Tilbake i jobb med hjelp fra Housing First

Tilbake i jobb med hjelp fra Housing First

Rolf Kristian Røsnes startet i jobb to år etter at han ble deltaker i Housing First Bodø. Nå vil han gradvis bort fra uføretrygd og inn i arbeidslivet.

I mange år drev Røsnes sin egen bedrift, som eksportør av kråkeboller.

-Men så fikk jeg hjerneblødning og, både firma og livet mitt raste sammen. Rusen tok overhånd og hverdagen ble bare kaos.

Som mange andre som sliter med rus, landet han i Oslo, for der var tilgangen på rusmidler stor.

-Livet var ikke greit. Jeg var konstant deprimert og lei meg, og slet med rus og angst. Etter mange trøblete år i Oslo, kom jeg meg i behandling, fortalte Røsnes til en lydhør forsamling på Husbankkonferansen 2020, som ble arrangert i Bodø tidligere i vinter.

Ulikt tidligere oppfølging

Etter hvert så han en sammenheng mellom vonde ting fra barndommen, og hvordan voksenlivet hadde blitt.

-Jeg bestemte meg for å komme på rett kjøl igjen og ønsket å flytte tilbake til Nord Norge og Bodø. Selv om jeg var blitt uføretrygdet, ønsket jeg å komme meg i jobb igjen, sier Røsnes.

Hjelpeapparatet i Oslo tok kontakt med Housing First i Bodø, og 8.mars 2018 stod Remi Larsen og ventet på ham på jernbanestasjonen, da toget rullet inn.

-Jeg hadde aldri hørt om Housing First før, men skjønte med en gang at dette var folk som tok meg på alvor og ville meg vel, sier Røsnes.

Ville unngå å bo i sentrum

-Jeg ble ikke presset til noe som helst, men ble forsikret om at de skulle følge meg så lenge jeg ville. Målet var først å finne en bolig, og så å starte oppbygging av livet for øvrig. I Housing First ble jeg sett på som et menneske med egne mål og ressurser, ikke bare en som hadde «rotet til livet mitt», fortsetter Røsnes

Som deltaker i Housing First skulle han selv være med å bestemme hvor boligen skulle være.

-Bodø er en liten by, og jeg var redd det ville bli mye farting på døra, hvis jeg bodde midt i sentrum. Jeg endte opp med en bolig som lå litt utenfor sentrum. Jeg har ikke slått hånda av noen. Men livet mitt er annerledes nå enn det var før.

Brukte nettverket for å få jobb

Housing First gjorde Røsnes trygg på at han kunne ta opp tråden med nettverket han hadde som selvstendig næringsdrivende, i prosessen med å komme seg tilbake i arbeidslivet.

–Jeg var jo litt redd for at noen trodde dårlig om meg, men der ble jeg positivt overrasket. Jeg har bare møtt positivitet og åpenhet. Mange kjenner jo noen som i perioder har slitt, og ønsker å strekke ut ei hånd. Og om noen dager starter jeg i ny jobb i fiskeribransjen. Jeg gleder meg til å invitere Remi på en skikkelig fiskemiddag!

Strategisk arbeid

Remi Larsen, prosjektleder i Bodø Housing First, forteller at man siden oppstarten på høsten 2017 har bosatt 27 deltakere i Housing First Bodø.

-Det var ikke lett i starten, slår han fast.

-Vi slet med å finne boliger, og mange private utleiere var skeptiske til å leie ut til deltakerne i Housing First. Dessuten er leieprisene i Bodø høye, samtidig som NAV sine satser ikke harmonerer med leieprisene.

–Men vi holdt fast på prinsippene i Housing First om at deltakerne skal være med i prosessen med å finne bolig, og at en god dialog med mulige utleiere ville gi resultater.

Er lette å få tak i, og ordner opp ved behov

Etter noen måneder i motvind løsnet det.

-Housing First fikk på plass et system, hvor mulige skader på boligen kunne dekkes, og vi fikk også del i et boligfond gjennom Bodø kommune. Dette gjør at vi kan subsidiere leie.

Det begynte også å ryktes i utleiemiljøet av Housing First er til å stole på, ifølge Larsen

-Vi er lette å få tak i, og ordner opp ved behov.

Ærlighet og raushet

Han mener at den som jobber med mennesker ikke skal være så redd for å by på seg selv.

-I Bodø Housing First er vi opptatt av å skape relasjoner til deltakerne våre, og vi ser på «match» mellom medarbeider og deltaker. Vi er alltid i dialog med deltakerne våre om hva som fungerer bra, og hva som fungerer dårlig, og så finner vi løsninger sammen.

Han slår fast at deltakerne, sammen med engasjerte medarbeidere, har æren for den positive utviklingen i Bodø Housing First.

-Veien fra å slite med ustabile boforhold, rusmisbruk og psykiske helseutfordringer over mange år, til det å få livet slik jeg egentlig vil ha det, har vært tøff, forklarer Røsnes.

–Men det hjalp at Housing First ga meg tid til å finne ut av ting selv, og i eget tempo.

Kommenter:

Mer om

housing.first arbeid.og.psykisk.helse rusproblem.og.psykisk.lidelse god.hjelp.i.et.brukerperspektiv recovery

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen