Slik kan du møte vold og overgrep

Slik kan du møte vold og overgrep

Publisert: 22. april 2020.   Endret: 23. april 2020

På nettstedet dinutvei.no kan fagfolk, voldsutsatte, voldsutøvere og andre berørte få konkret hjelp og gode råd.

vold

AKTUELT: Hvordan kan man som psykisk helsearbeider forholde seg, når man oppdager at en bruker er offer for, eller utøver vold og overgrep? På dinutvei.no finner du konkrete råd. (Ill. foto: www.colourbox.com)

AKTUELT: Hvordan kan man som ...

-Portalen dinutvei.no beskriver innholdet i ulike hjelpetilbud, både offentlige, frivillige og private, på 13 språk og gir oversikt med nøkkelopplysninger om ulike hjelpetilbud i hele landet, forklarer Geir Borgen, som er lege og redaktør på nettstedet.

Nettstedet inneholder også råd og veiledninger, temasider og korte artikler, samt rikelig med lenker til andre nettsteder, der man kan finne mer informasjon. I tillegg har dinutvei.no en spørsmål- og svartjeneste der brukere kan stille spørsmål og garanteres fullstendig anonymitet.

Ikke vær redd for å spørre direkte

På spørsmål om hvordan man som psykisk helsearbeider kan forholde seg, når man oppdager at en pasient/bruker er offer, eller selv driver med vold og overgrep, har Borgen mange råd.

-Hvis pasienten ikke forteller av seg selv, men man får mistanke om at vedkommende blir utsatt for vold, er det viktig at man tør å spørre.

-I NKVTS’ Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner kan man finne råd om hvordan man kan snakke om vold. Det er viktig å lytte og ta vedkommende på alvor, hvis pasienten forteller uoppfordret, sier Borgen.

Å trygge og stabilisere

Han påpeker at man i NKVTS’ Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner kan man finne råd om hvordan man kan snakke om vold.

Det er viktig å lytte og ta vedkommende på alvor, hvis pasienten forteller uoppfordret.

-Dersom pasienten er veldig traumatisert, er det viktig å trygge og forsøke å stabilisere vedkommende, sier Borgen.

-Videre må man vurdere alvoret i informasjonen man får, spesielt med tanke på hvor akutt og farlig situasjonen er, og om det dermed kan foreligge generell avvergingsplikt etter straffeloven § 196.

Dette kan man lese om på plikt.no.

Vurder opp mot lovverket

-Det kan også foreligge opplysningsplikt til nødetater etter helsepersonell-loven § 31, eller hvis barn er involvert, opplysningsplikt til barnevernet etter helsepersonelloven § 33, opplysningsplikt til barneverntjenesten – «meldeplikt».
-Aktuell lesning her er også  NKVTS’ Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner og  https://voldsveileder.nkvts.no/blog/innhold/ansvar-og-regelverk/lovverket/.

Avklar om den utsatte trenger hjelp

Dersom pasienten utøver vold eller overgrep, er det viktig at det avklares hvorvidt den som utsettes for volden/overgrepene trenger hjelp, påpeker legen.

-Hvis situasjonen ikke er akutt, må man vurdere den utsattes sikkerhet. Her kan man få tips i NKVTS’ Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner (Sikre og beskytte).

-På den andre siden må man også vurdere sannsynligheten for at en som utøver vold eller foretar overgrep, skal forgripe seg eller utøve vold på nytt. Man må altså gjøre en risikovurdering.

Innhent mer informasjon

Behovet for råd, veiledning, hjelp, behandling og tiltak må vurderes i samråd med pasienten.

-I de fleste tilfeller vil det være behov for å innhente mer informasjon, eventuelt å utrede. Hvordan er pasientens boforhold? Bor han alene, sammen med voldsutøver, i institusjon eller omsorgsbolig etc.?

-Dette vil styre mye av utredning og tiltak.

Aktuelle lenker

 

Dinutvei.no
  • Målet med nettstedet er å tilby kvalitetssikret informasjon om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep, og å vise vei til det som finnes av hjelpetilbud.
  • Målgruppene er både utsatte for og utøvere av vold og overgrep samt berørte, fagpersoner, beslutningstakere og organisasjoner.
  • Nettstedet driftes av Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet, og ble lansert i 2016.

 

Geir Borgen er lege og redaktør på dinutvei.no.

Mer om

Vold og overgrep i nære relasjoner Verktøy Pårørende

Les også

Publisert: 10/2/2014

Fagprosedyrer vedrørende vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn

Publisert: 05/10/2015

Digital veileder for håndtering av vold i nære relasjoner

Publisert: 27/10/2015

Forebyggende prosjekt som kan gjøre en forskjell

Publisert: 06/5/2011

Verktøy for kommuneansatte når barn blir utsatt for overgrep

Publisert: 03/2/2014

Overgrep mot eldre