-Vi ønsket samskaping med innbyggerne, som kunne få innflytelse på utformingen og innhold i tjenestene, fortalte Oda Høilund til interesserte fra hele verden.
BRUKERPANEL: Oda Høilund, erfaringskonsulent i bydel Gamle Oslo, holdt innlegg på den 10. EUCOMS konferansen 27 januar. Det handlet om hvordan man kan starte et brukerpanel og gi innbyggerne innflytelse. (FOTO: Skjermdump fra nettverksmøtet).
BRUKERPANEL: Oda Høilund, erfaringskonsulent i bydel Gamle Oslo, holdt innlegg på den 10. EUCOMS konferansen 27 januar. Det handlet om hvordan man kan starte et brukerpanel og gi innbyggerne innflytelse. (FOTO: Skjermdump fra nettverksmøtet).
I mars 2020 ble et brukerpanel etablert i Gamle Oslo.
-Tidligere brukerundersøkelser hadde gjerne standardiserte spørsmål som «Jeg er enig» / «Jeg er uenig», og undersøkelsene gav ofte lite rom for nyanser og utdypinger. De var mer rettet mot individnivå, og mindre på systemnivå, fortalte Oda Høilund.
Høylund er erfaringskonsulent i bydel Gamle Oslo, og holdt et engasjerende innlegg om hvordan brukerengasjement og brukerpanel kan påvirke utviklingen av rus- og psykisk helsetjenester.
Den 10. EUCOMS-konferansen om erfaringskonsulenter foregikk digitalt den 27.januar 2021. 116 deltakere fra hele verden deltok. Norge, Nederland, Moldova, Croatia, Hellas, Yemen, Japan, Belgia, Canada, USA, England, Romania, Danmark, Sør Afrika og flere til, var representert.
- Vi er veldig glade for oppslutningen og at så mange ser viktigheten i å dele erfaring på tvers. Jeg ser det som gull at vi i denne digitale tiden kan nå så bredt ut og få en slik møteplass for feltet, sier Marius Strøm Pettersen, som er sekretær i EUCOMS.
Hensikten med The European Community Mental Health Service providers network –EUCOMS, er å møtes, dele erfaringer og lære av hverandre. Nettverket retter seg mot lokalbaserte psykiske helsetjenester. Det består pr. i dag av 61 ulike organisasjoner fra 21 land både i og utenfor Europa.
Du kan se opptak av EUCOMS 10th Network Meeting - Peer Support:
(artikkelen fortsetter under videoopptaket)
Oda Høilunds innlegg Erfaringskompetanse og innbyggerinvolvering i tjenesteutvikling – et prosjektet i Bydel Gamle Oslo, var et av mange på et spennende program.
Høilund mener involvering av erfaringskunnskap i tjenesteutviklingen skjer for tilfeldig, og sammen med kollega Torbjørn Mohn-Haugen bestemte hun seg for å gjøre noe med det:
De ønsket mer nøyaktige tilbakemeldinger over tid, fra mennesker som bodde i bydelen. En samskaping med medborgerne, som kunne få innflytelse på utformingen og innhold i tjenestene.
De fikk tilskudd til å starte et prosjekt og startet først en minigruppe bestående av personer som hadde benyttet seg av helsetjenestene. De arrangerte flere workshops og sammen dannet de seg en oversikt og bestemte hvordan de skulle rekruttere og markedsføre brukerpanelet for tjenesteutviklingen.
-Målet vårt er rett og slett å gjøre tjenestene våre bedre for de som bruker dem, fortalte Høilund.
Dette er også i tråd med Oslo kommunes strategi for god psykisk helse, livskvalitet og mestring, uavhengig av alder eller helseutfordring hos alle innbyggerne. Strategien er preget av ønsket om mindre byråkrati og mer innbyggerinvolvering. Bruker- og pårørendes perspektiv skal prege tjenestene og tjenesteutviklingen, se En psykt bra by – strategi for psykisk helse i Oslo.
Høilund fortalte hvordan de jobbet og at de i starten laget flyers og plakater, de holdt et åpent møte på det lokale biblioteket, hvor de informerte om prosjektet for å rekruttere personer til panelet.
- Vi ønsket at panelet skulle være mangfoldig på alle måter og representere menneskene som faktisk bor i vår bydel, og mange av panelmedlemmene kom fra dette møtet, sa Høilund.
De intervjuet hver interesserte person en til en, i tillegg til et gruppeintervju og rekrutterte 10 paneldeltakere.
Brukerpanelet ble etablert samtidig som koronapandemien kom til Norge og det ble derfor besluttet at de skulle jobbe ut i fra digitale plattformer med videomøter, noe hun mener har fungert. Det første møte deres i mars 2020 handlet om tilpasninger til covid-19 i tjenesten.
I september 2020 arrangerte de en digital innbyggersamling som var åpent for alle, men spesielt rettet mot folk som bor eller jobber i bydelen. Temaet var ensomhet og noe paneldeltakerne hadde bestemt. Programmet inneholdt et kort foredrag og intervju med en psykiater, deretter en debatt mellom tjenestebrukere, ansatte og psykiateren. Debatten ble ledet av en person som benytter seg av tjenestetilbudet pr tiden.
Brukerpanelet har 10 deltakere som møtes to ganger i måneden og har i sitt mandat å fremme forslag til bydelens tjenester. På grunn av koronasituasjonen har de digitale brukerpanelmøter à to timer, samt tid til forberedelse. Både innbyggere, pårørende og tjenesteutøvere i bydelen kan melde saker inn til panelet. Høilund fortalte at panelet siden oppstarten i mars 2020 har mottatt og drøftet en rekke henvendelser, blant annet om bydelens aktivitetssentre og lavterskeltilbud, hvordan sikre informasjon og et godt tjenestetilbud under koronasituasjonen, samt borgermøtet.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?