– Digitale møter er greit, men ansikt til ansikt er best

– Digitale møter er greit, men ansikt til ansikt er best

Tjenester i korona-situasjonen / Publisert: 29. januar 2021.   Endret: 29. januar 2021

I Vestvågøy startet Rask psykisk helsehjelp (RPH) opp midt i koronapandemien. - Digitale møter har gått greit, men ansikt til ansikt er best, sier Kristoffer Johansen, avdelingsleder rus og psykiatri.

MØTT FOLK: RPH-teamet, her representert ved Kristoffer Johansen, avdelingsleder rus og psykiatri og Marte Hykkerud Klevstad, agutviklingssykepleier psykisk helse og rus, har de så langt det lar seg gjøre møtt folk - også under covid-19. (Foto: Jo Bertil Sætran)

MØTT FOLK: RPH-teamet,...

Napha.no har spurt fem RPH-team om hvordan det har gått under koronapandemien: Vestvågøy, Namsos, Bydel Frogner i Oslo, Tromsø og Øygarden. Selv om de opplever at den digitale hverdagen har gått bra, melder flere om at det å møtes fysisk gir et bedre tilbud. 

– Vi ser at en stor del av de vi har i et forløp ønsker å «vente» til vi kan møtes ansikt til ansikt, sier Elin Sivertsen, teamleder RPH Namsos. 

Hun mener dette kan føre til at RPH ikke møter målsetningen om å komme like  «raskt» i gang i samme grad som før, ergo ikke like forebyggende fokus som ønsket.

– Fanger ikke opp alt

– Å ta vurderingssamtaler ansikt til ansikt er viktig for å gi et riktig tilbud videre. En telefonsamtale fanger ikke opp informasjonen på samme måte. Å dele er enklere når vi møtes. For mange er dette gjerne første gangen de møter hjelpeapparatet, sier Kristoffer Johansen i Vestvågøy. 

Derfor har de så langt det lar seg gjøre møtt folk - også under covid-19. 

– Noen har vi også gått tur med, forteller Marte Hykkerud Klevstad, fagutviklingssykepleier psykisk helse og rus. 

Høyt trykk fra starten av

RPH Vestvågøy startet opp i september 2020, midt under covid-19. Trykket har vært høyt fra starten av. Nå nærmer de seg 100 deltakere. I første omgang opprettholdt de kursene i kognitiv terapi med fysiske møter – innenfor smittevernreglene og alltid med to meters avstand mellom deltakere. Først nå i januar 2021 har to av kursene vært holdt digitalt.

 – Koronapandemien har konsekvenser for vår psykiske helse. Flere av de som henvender seg hit snakker om usikkerheten de opplever. Vanlige utfordringer forsterkes. Usikkerheten kan trigge angst og depresjon. Flere permitteres og isoleres sosialt, peker Klevstad på.

Fungert greit

Når de nå har vært nødt til også å ha «digital behandling», synes de det har fungert greit.

 – Deltakelsen på våre kurs har vært god. Teknisk har det fungert. Men, det er ikke det samme som å møtes fysisk i et rom. Vi får for eksempel ikke den samme blikk-kontakten med deltakerne. Samspillet mellom oss forelesere blir ikke det samme. Å ta ordet er heller ikke like lett, peker Johansen på.  

De har benyttet Helsenetts digitale løsning Join. Grunnet personvernhensyn har de ikke kunnet chatte med deltakerne.

RPH Vestvågøy har fem i teamet. Nå ligger de akkurat på «vippepunktet» med tanke på å klare å ta imot alle som henvender seg. Derfor øker kommunen nå stillingsandelene, samt åpningstid fra to til tre dager.

Ingen av teamene napha.no snakket med har hatt noen særlig endring i hvem som har kontaktet dem siden i koronatiden. Hovedvekten er på voksne kvinner. Samtidig melder de fleste at flere yngre har tatt kontakt. Noen har også merket seg at arbeidstakere, særlig innen offentlig forvaltning, opplever merbelastninger grunnet covid-19. Krav til å yte og tilpasse seg fører til et høyt stressnivå. Mange får symptomer på utbrenthet. 

Namsos: Ikke digitale kurs

 – Vi har som mange andre RPH-team forsøkt å holde tilbudet oppe til tross for smitterestriksjoner, sier Elin Sivertsen, teamleder RPH Namsos.

Under koronapandemien har de hatt ordinær drift i henhold til trappetrinnsmodellen, med unntak av to perioder hvor de ikke har tilbudt mestringskurs. I denne perioden har de i større grad tilbudt veiledet selvhjelp. I tillegg har de i tilbudt samtalebehandling via digitale hjelpemidler, telefon eller Teams.

Elin Sivertsen2

KURS: – Vi observerer at de yngre opplever et press på sin psykiske helse. Det samme erfarer vi når det gjelder folks arbeidsliv, ettersom RPH-tilnærmingen har et aktivt jobbfokus, sier Elin Sivertsen, teamleder RPH Namsos. (Foto: Privat)

 – Pause kan gi merbelastning

– Men, det er ulikt hvordan våre brukere har ønsket dette. En stor del vil «vente» til vi kan møtes ansikt til ansikt. Hvilke konsekvenser dette får for den enkelte kan vi bare spekulere i. Det kan tenkes at disse som har begynnende symptomer kommer senere i gang med behandling, eller at en pause i RPH-forløpet vil medføre merbelastning i form av økt symptomtrykk, sier Sivertsen.

Hun mener dette også kan føre til at RPH ikke møter målet om å komme like «raskt» i gang i samme grad som før, ergo ikke like forebyggende fokus som ønsket.

Ser behandlingseffekt

– Samtidig ser vi behandlingseffekt og får positive tilbakemeldinger fra brukere som har benyttet veiledet selvhjelp og/eller digital samtalebehandling. At vi terapeuter i større grad «tvinges» til å  bruke digitale hjelpemidler, gir oss trening i å tilby og tilpasse oss etter brukers ønske eller behov, peker Sivertsen på.

Hun synes også det er verdt å nevne at rammene i samfunnet for behandling for angst og depresjon har noe magrere vilkår under covid-19.

– Essensen i behandling for angst er eksponering. For mange som plages med sosial angst vil dette være vanskelig ettersom den sosiale arenaen er smalere.  På samme måte vil en stor del av depresjonsbehandling i en kognitiv tilnærming for mange handle om å øke sosial kontakt eller aktivitet, noe som smitterestriksjoner kan sette en demper på.

RPH Namsos startet opp i oktober 2019. RPH-teamet består av 2,5 årsverk.

Noen av kursene de holder i tillegg til introkurset har de utsatt grunnet covid-19, blant annet søvnbehandlingskurset «Stå opp». «Tankevirus» har de holdt for studenter, men ikke videregående så langt.

Vurderer digitale kurs 

Namsos RPH har hittil kun vurdert om de skal åpne opp for digitale kurs. 

– Siden mars 2020 har vi hatt få lokale smitteutbrudd med tilhørende restriksjoner. Vi har fått gjennomført kurs mesteparten av tiden. Akkurat nå planlegger vi å dele opp i mindre grupper og mer parallelle forløp for å møte kravet om lokale smittevern, sier Sivertsen.

RPH Namsos mener også at bruk av sosiale medier for å synliggjøre tilbudet er mer aktualisert under covid-19.

Øygarden: Kom kjapt i gang

Flere av RPH-teamene napha.no har snakket med melder at antall henvendelser ble færre da landet stengte ned 12. mars 2020, men at det tok seg opp etter noen måneder - og spesielt på sensommeren og høsten 2020. Frogner bydel i Oslo melder om en liten nedgang i antall henvendelser fra 2019 (360) til 2020 (340).

– Folk var vel litt i «sjokk» i starten. De hadde sitt fulle hyre med å ta innover seg situasjonen, sier psykolog Kyrre Dyregrov, RPH Øygarden.

Kyrre Dyregrov3

NEDGANG: – Da koronaen brøt ut i mars 2020 gikk antall henvendelser til RPHnoe ned i Øygarden kommune, forteller psykolog Kyrre Dyregrov, Rask psykisk helsehjelp.

Etter hvert tok antall henvendelser seg opp. Pågangen økte utover senhøsten og vinteren. Stadig flere yngre har tatt kontakt.

– Koronaen ble dråpen

– Koronaen treffer de unge ganske hardt. De har jo hele sitt nettverk «der ute». De får ikke vært sammen med venner på samme måte som før. I perioder har de heller ikke hatt skolen som et fast holdepunkt, sier Dyregrov.

Når det gjelder de aller yngste, følges de videre opp av kommunepsykologtjenesten for barn og unge. 

– For mange har koronaen blitt dråpen som har utløst problemer de også har stridd med i forkant, peker Dyregrov på.

Lang  reisevei

Da covid-19 stengte ned landet i mars, gikk overgangen til bruk av det digitale verktøyet Wearby kjapt.

 – Vi har også tidligere benyttet oss av det, både i konsultasjoner og møter. Her kan vi ta opp og dele video, selvsagt med samtykke. Opptak av video lagres på krypterte enheter i avlåste skap.

For RPH mener Dyregrov at det ikke finnes noe fasitsvar på om dette er bra eller «dårlig». Men, for mange av de som bor i Øygarden, mener han det er en fordel.

– Mange har lang reisevei. Der de tidligere ville blitt forhindret fra å delta fysisk i behandlingen, fordi det ville tatt for lang tid å reise hit, kan de nå være med digitalt, peker Dyregrov på.

Øker kapasiteten

På spørsmål om de har nok ressurser til å følge opp alle som henvender seg, viser Dyregrov til at sammenslåingen av de tre kommunene Sund, Fjell og Øygarden til en – Øygarden.

– Sammenslåingen har gitt oss en midlertidig reduksjon i kapasitet. Det er ikke alle vi kan gi et tilbud til. Vi ser imidlertid positivt på fremtiden. Nå som brikkene begynner å falle på plass, vil kapasiteten vår øke fremover, sier Dyregrov.

Til tross for reduksjon i antall behandlere, har Øygarden ikke venteliste. De har avvist noen, men da henvist dem til andre tilbud.

– Vi ønsker å gi god og kjapp hjelp. Med lange ventelister går ikke det, understreker Dyregrov.

Han viser til at hovedfokuset i RPH Øygarden ligger på kurs og digitiale kurs.

– Her er kapasiteten god. Vi ser både av forskning og gjennom erfaring at vi kan kan gi god oppfølging til våre brukere både når det gjelder fysiske og digitale kurs, sier Dyregrov.

Oslo: – Fungert overraskende bra

– Vi var i en heldig situasjon. Alle hadde bærbare pc-er og mobiltelefoner tilgjengelig slik at vi raskt kunne være operative hjemmefra da samfunnet stengte ned 12. mars 2020, forteller leder for RPH i Bydel Frogner, Annebeth Johansen.

Annabeth Johansen

STABILT: – Det har vært en overvekt av kvinner 40 pluss som har henvendt seg, noe som ikke skiller seg særlig ut fra før covid-19, sier Annebeth Johansen, leder RPH Bydel Frogner. (Foto: Oslo kommune)

Før covid-19 hadde ikke Frogner bydel videokonsultasjoner. Folk kom til deres kontorer for samtaler. Da covid-19 kom, tilbød de først telefonsamtaler i påvente av Helsenetts digitale verktøy Join.

– Ved å få en kode fra oss, kunne brukerne logge seg på og følge f.eks. selvhjelpsprogrammet. Med koronaen la vi til to moduler, slik at de kunne følge hele programmet, forteller Johansen.

Hun forteller at terapeuter i teamet har opplevd at dette har fungert «overraskende» bra.

Johansen viser også til programmet «Hvordan mestre koronakrisen» som er tilgjengelig for alle. 

Strever med hverdagen

Ifølge Johansen hadde de større økning i antall henvendelser etter sommeren. Det er flest i alderen 25-40 år som har tatt kontakt.

– Det kan jo være at jo strengere tiltakene blir, desto mer strever folk med hverdagen sin, sier hun.

De fleste henvender seg angående angst og depresjon, samt stress.

De er nå spent på hva som skjer i «bølge 2», ikke minst med tanke på at NAV spår flere arbeidsledige og at flere blir avhengige av sosial økonomisk stønad.

– Vi antar at når butikker, kjøpesentre, restauranter holdes stengt, vil enda flere permitteres, avhengig av hvor lenge tiltakene varer. Vi vil spesielt følge med på hva som skjer i aldersgruppen 18-30 år, som ikke er etablert i arbeidslivet, sier Johansen.

Alle RPH-teamene napha.no har snakket med har holdt åpent under covid-19. Ingen av dem har venteliste. 

Johansen er spent på hvordan en lengre nedstenging i Oslo eventuelt vil påvirke henvendelsene til RPH.

– Vi har jo ingen pandemierfaring. Ingen av oss vet hva som skjer med folkehelsen på sikt. Kroppen henger jo sammen fra topp til tå, peker hun på. 

Frogner bydel har tre helstillinger innen Rask psykisk helsehjelp. Nå vil de søke om ytterligere to stillinger, med ruskompetanse.

– Mange av de som henvender seg til oss har rusrelaterte problemer, sier Johansen.

Tromsø: Lagt ønsket prosjekt på is

 – Vi har en økning når det gjelder antall henvendelser i 2020. Vi tror det har sammenheng med covid-19, sier fag- og kvalitetskoordinator Mats Berntsen ved Enhet for psykisk helse og rus i Tromsø kommune.

De som henvender seg, fordeler seg jevnt både på alder og kjønn.

Mats Berntsen

STØRRE PÅGANG: – I begynnelsen av pandemien var det en nedgang av hendelser. Etter noen måneder økte pågangen og har bare fortsatt, opplyser Mats Berntsen ved Enhet for psykisk helse og rus i Tromsø kommune. (Foto: Privat)

Ifølge Berntsen har de tatt ned ventetiden fra 2019 til 2020. 

RPH-teamet her har 5,5 årsverk. På spørsmål om de har tilstrekkelig ressurser til å håndtere situasjonen, viser Berntsen til at de må legge prosjekter de absolutt ser behov for på is.

Løftet noen steiner

I løpet av koronatiden har de «løftet noen steiner» og gjort seg noen erfaringer med digital behandling.

På grunnlag av det og med økt behov for digitalisering ønsker de å løfte det digitale tilbudet innen kognitiv terapi. Planen var å lage en video der de selv gjør forarbeidet med å skrive manuset og til søke om tilskudd til å bruke profesjonelle skuespillere -  til å spille manuset.

– Dette har vi ikke kapasitet til i år, noe som er veldig synd. En slik video ville løftet tilbudet, gjort det enda mer tilgjengelig. Vi ville nådd flere, sier Berntsen.

Han viser til at digitalisering tar tid, og at de nå, grunnet den store pågangen av henvendelser og andre problemstillinger, ikke har tid til å prioritere det.

 – Vært en øvelse

I koronatiden har noen i RPH-teamet vært på arbeidsplassen, andre har hatt hjemmekontor. Mye av kontakten med brukerne og gjennomføring av trappetrinnsmodellen har gått via skjerm, men ifølge Berntsen egner ikke alt seg like godt til det.

– Tidligere var en viktig del av vårt tilbud å arrangere ulike kurs og behandlingsgrupper, men dette måtte vi erstatte med individuell oppfølging via video/telefon.  Når det for eksempel gjelder sosial angst, faller da det å møte likesinnede bort, peker Berntsen på.

Individuelle samtaler har foregått per telefon og video.

 – Å gå over fra fysiske møter herunder kurs og grupper til kun digitale har selvsagt vært en øvelse, sier Berntsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trappetrinnsmodell Rask Psykisk Helsehjelp

1. Veiledet selvhjelp

2. Kurs enten i mestring av depresjon eller angstlidelser

3. Tidsavgrenset strukturert psykologisk tilnærming basert på kognitiv terapi med en ramme på anslagsvis 15 timer

Temaside

Mer om

Rask psykisk helsehjelp Koronakrisen og psykisk helsearbeid Nyheter Praksiseksempler Troms og finnmark Trøndelag Vestland Oslo Nordland

Les også

Publisert: 12/2/2021

Oppsøker unge med forsterket RPH-team under pandemien

Publisert: 01/12/2022

Tre terapeuter i tre RPH-team snakker om gleder og utfordringer

Publisert: 23/10/2020
Spill av video

Film fra seks kompetansesentre i nord

Publisert: 28/4/2022

Tilbyr informasjonsmøter og støttesamtaler til flyktninger i mottak

Publisert: 13/10/2021

– Oi, er det slik de opplever oss?