Spesialsykepleier Ketil Slettli og fastlege Stian Andersen fra Storfjord kommune snakket om god samhandling på webinaret «Bedre i lag - Pakkeforløp – din arbeidshverdag og brukernes liv» i går.
AKTUELT: -Det er gull verdt å møtes ofte og spille på lag, både med hverandre og med spesialisthelsetjenesten, sier spesialsykepleier Ketil Slettli og fastlege Stian Andersen. (FOTO: Privat)
AKTUELT: -Det er gull verdt å møtes ofte og spille på lag, både med hverandre og med spesialisthelsetjenesten, sier spesialsykepleier Ketil Slettli og fastlege Stian Andersen. (FOTO: Privat)
Da Andersen kom til Storfjord som fastlege for to år siden, entret han en kommune der samarbeidet om brukere i Hovedforløp 3 fungerte godt.
-Det var på en måte dekket bord, og vi har fortsatt i samme spor, etter at jeg kom. Vi snakker sammen hver uke, og finner gode måter å løse ting på rundt pasientene, forteller han.
I Storfjord er det tre fastleger, som har ca. 600 pasienter hver. Det er rundt 1900 innbyggere i kommunen.
-Alle har vi tre kurative dager hver uke, tillegg har vi andre ting. Jeg har for eksempel en stipendiatstilling på universitetet, og er også kommuneoverlege i Storfjord og Balsfjord.
Han tror mange tenker på pakkeforløp som et spesialisthelsetjenestetilbud, men påpeker at det jo ikke er det.
-Kanskje har vi en jobb med å få kommunisert ut at pakkeforløp er noe som skjer i kommunen. Her i Storfjord har veien blitt lagt gjennom flere år. Og når man ser på hvordan linjene skal fungere i pakkeforløp, så er det faktisk slik vi jobber her.
De tre fastlegene i kommunen deltar på et samarbeidsmøte med psykisk helse- og rustjenesten hver mandag.
-Det er viktig for oss at møtene er nyttige, og slik opplever vi det nå. Møtene bidrar til at pasientene får god og tilpasset hjelp, og i det ligger også en positiv samfunnsøkonomi, sier legen.
Han ser at leger i mange andre kommuner kvier seg for å delta på slike samarbeidsmøter.
-Det er ikke lagt til rette for det i en travel hverdag for fastleger, som jo gjerne er selvstendig næringsdrivende. Jeg tror det kunne vært lurt å etablere en kommunal bistilling, for å delta i denne typen møter.
-Da ville nok flere leger blitt med.
Han roser den psykiske helse- og rustjenesten for koordineringsjobben som gjøres der, og påpeker at de ansatte der er svært gode støttespillere for han som lege.
-De samarbeider med mange, trekker i trådene, og forteller oss leger hva vi skal bruke vår tid på. Pasienter som sliter med psykisk helse og rus trenger hjelp over lang tid. På møtene får vi mye viktig informasjon om brukerens behov og hva som foregår rundt dem. Dette sparer oss for mye jobb, og gir grunnlag for å skrive gode henvisninger til spesialisthelsetjenesten.
-Vi henviser også mindre, fordi vi erfarer at vi får til mye bra lokalt. Den psykiske helsetjenesten i Storfjord avlaster arbeidet til oss som fastleger.
Ketil Slettli, spesialsykepleier i psykiatri og fagansvarlig for psykisk helse i kommunen tror at suksessfaktoren for samhandling er hyppig, fysisk kontakt mellom sentrale instanser.
-Samhandling må systematiseres for å fungere det bra. Vi har over tid klart å få til faste strukturer og klare rammer. Ellers er det viktig å bli kjent med personene i de ulike tjenestene. Vi tror det å møtes fysisk er veldig viktig når vi skal hjelpe folk. Da er det lettere å ta kontakt med hverandre når det er noe.
Psykisk helse- og rustjenesten i kommunen har 3,8 årsverk. Slettli forteller om en kompetent gjeng, som utfyller hverandre.
-Vi er organisert som en dagtjeneste, men etter en omorganisering er det nå slik at tjenester fra botilbud kan steppe inn ved behov, på kveldstid, i helger og ved høytider. Det har økt kvaliteten på tilbudet vi gir. Oldersletta Bo-tilbud er heldøgnbemannede leiligheter (Tre leiligheter og en (sub)akutt leilighet.
-Tilbudet er bemannet i team med to personer i "medlever turnus".
-Kvaliteten på tjenestene til innbyggerne ble også bedre da vi begynte å jobbe mer aktivt ut mot pasientgruppa med milde og moderate plager, altså hovedforløp 1 og 2. Vi skiftet fokus, og begynte å inkludere alle tre hovedforløp.
-Tidligere var det mest fokus på hovedforløp 3, altså gruppen med alvorlige og langvarige problemer/lidelser.
Brukerne får hjelp fra psykisk helse og rustjenesten gjennom direkte kontakt, egen søknad, henvisning fra fastlege og spesialisthelsetjenesten.
-Det er ikke krav om henvisning fra lege, men vi ser det som en fordel å ha legetjenesten med, med tanke på videre forløp og behandling. Det gir en god start. For øvrig tilpasser vi tiltakene situasjonen og sammenhengen hver enkelt er i, og vi prøver alltid å støtte opp under brukerens egen bedringsprosess.
Samhandling, så enkelt, men så vanskelig. Slettli tror hardt arbeid må til for å lykkes, samt god støtte fra ledernivå.
-Det må til for å skape gode rammer. Vi fokuserer på god og tverrfaglig kompetanse og på å plassere ansvar via samarbeidsavtaler med aktører, som legekontor, NAV, offentlig tannhelsetjeneste, hjemmetjenesten og familie og barneenheten. Vi evaluerer jevnlig måten vi jobber på og har utstrakt bruk av elektronisk meldingssystem.
Når brukerne i Storfjord får hjelp hos spesialisthelsetjenesten, er den psykiske helsetjenesten der og følger dem opp gjennom innleggelser og poliklinisk behandling.
-Vi blir kjent med navn og ansikter ved de forskjellige avdelingene, og skaper relasjoner. Det fremmer samarbeid og gir lavere terskel for kontakt ellers.
-De ulike avdelingene på UNN Åsgård og vårt DPS bekrefter at det er nyttig. Vi har et veldig godt samarbeid og tror årsaken er at vi har fysiske møter. Det gjør relasjonen oss imellom sterkere.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?